2 Νοέμβριος 2018, 16:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2018, 17:00

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ που ξεκλειδώνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • ΠΓΔΜ : Η Βουλή ψήφισε και τα τέσσερα σχέδια τροπολογιών του συντάγματος
    (Φωτ.: Facebook)

Το επόμενο βήμα προς την οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη μεριά της πΓΔΜ ετοιμάζεται να κάνει ο Ζόραν Ζάεφ. Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος οι οποίες το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. «Δεν υπάρχει κάτι το αμφισβητήσιμο στις τροπολογίες, είναι διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα», τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Η πρώτη τροπολογία προβλέπει τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό το όνομα θα αναφέρεται σε όλο το Σύνταγμα εκτός από άρθρο 36 όπου υπάρχει μια ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, και συγκεκριμένα το σημείο για την ASNOM, την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας». Επίσης στο προοίμιο θα αναφέρεται και η ειρηνευτική συμφωνία της Αχρίδας του 2012 με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Η τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα της πΓΔΜ και ορίζει ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών. Κατά τον Ζόραν Ζάεφ πρόκειται για μια ισχυρή εγγύηση προς την Ελλάδα, αλλά και προς όλες τις γειτονικές της πΓΔΜ χώρες.

Σχετικά με την τέταρτη και τελευταία τροπολογία ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνει τη μακεδονική ταυτότητα και υπογραμμίζει ότι η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της διασποράς προωθώντας ταυτόχρονα τους δεσμούς της με την πατρίδα.