2 Νοέμβριος 2018, 11:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2018, 11:42

Τα σχολικά βιβλία Ελλάδας-πΓΔΜ στο μικροσκόπιο της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

  • Βουλή: Κατατέθηκε και το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ
    (Φωτ.: EPA / Nake Batev)

Στο μικροσκόπιο της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-πΓΔΜ, μπαίνουν από σήμερα τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών καθώς και πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά «αγκάθια». Η επιτροπή συγκροτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών και συμμετέχουν σε αυτή 14 μέλη από τις δύο χώρες. Επικεφαλής του ελληνικού τμήματος είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και της άλλης πλευράς ο πρώην πρέσβης της πΓΔΜ στην Αυστραλία Βίκτορ Γκάμπερ που στο παρελθόν είχε δηλώσει πως «φυλετικά οι Μακεδόνες ανήκουν στο αρχαιότερο εθνολογικό υπόστρωμα της Μεσογείου, αλλά όχι οι Έλληνες που δεν συνδέονται με τους πρώτους»!

Παρόλο που στην επιτροπή της πΓΔΜ συμμετέχουν ακραίοι και εθνικιστές ειδικοί, το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν διατύπωσε αντίρρηση για κάποιον από αυτούς και έτσι σήμερα αρχίζουν οι εργασίες της κανονικά.

Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής ως προς το ότι η λειτουργία της Επιτροπής θα αρχίσει προσωρινά, ενώ εκκρεμεί η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας. Αποσαφηνίζει, επίσης, ότι η συμφωνημένη προσωρινή ισχύς οφείλεται στη γνώση των δύο μερών ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε «από το επόμενο σχολικό έτος κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό δεν θα περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών».

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ακόμα πως για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που αφορούν τα σχολικά εγχειρίδια απαιτείται διάστημα κάποιων μηνών και, συνεπώς, αυτές θα πρέπει να έχουν εγκαίρως ληφθεί, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή τους αμέσως μετά τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς τήρηση του χρονοδιαγράμματος, για το οποίο έχουν δεσμευθεί τα δυο μέρη.