1 Νοέμβριος 2018, 16:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2018, 16:28

Τουρκία: Αποκαλύπτεται το χριστιανικό παρελθόν της Δολίχης Κομμαγηνής

  • Τουρκία: Αποκαλύπτεται το χριστιανικό παρελθόν της Δολίχης Κομμαγηνής
    (Φωτ.: MedyaHaberTV)

Βρίσκεται περίπου 10 χλμ. από την πόλη Αντέπ της Τουρκίας, τη σελευκιδική Αντιόχεια του Ταύρου κατά την αρχαιότητα. Η αρχαία Δολίχη Κομμαγηνής ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και  ήταν ένα σημαντικό πολιτικό, πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο που συνδεόταν με πόλεις στο έδαφος της Συρίας. Στην περιοχή γίνονται ανασκαφές από το 2001 υπό τον καθηγητή του γερμανικού Πανεπιστημίου Μίνστερ δρ Ένγκελμπερτ Ουίντερ.

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο ήρθε στο φως ένα συγκρότημα λουτρών έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο χρονολογήθηκε στην πρώιμη εποχή του Χριστιανισμού.

Το δάπεδο κοσμεί ένα ψηφιδωτό, ωστόσο τα πια εντυπωσιακά «χαρακτηριστικά» του λουτρού είναι η πισίνα με θερμαινόμενο νερό και η ενδοδαπέδια θέρμανση. Η εγκατάσταση λειτούργησε μέχρι τον 4ο αιώνα, ενώ η βασιλική που υπήρχε στο συγκρότημα εκτιμάται ότι γκρεμίστηκε από σεισμό κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα.

Ο δρ Ένγκελμπερτ Ουίντερ τόνισε ότι οι ανασκαφές στη Δολίχη Κομμαγηνής θα ολοκληρωθούν σύντομα και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 2.006 αντικείμενα ελληνικής και ρωμαϊκής τεχνοτροπίας, απόδειξη και του πλούτου της πόλης η οποία βρισκόταν στο σταυροδρόμι της Μεσοποταμίας, της Συρίας και τους βασιλείου των Περσών.

Η πόλη διαδοχικά πέρασε από τα χέρια των Χετταίων στους Μήδους, τους Ασσύριους, τους Πέρσες, και αργότερα ήταν υπό την εξουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Σελευκιδών.