2 Νοέμβριος 2018, 10:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2018, 10:53

Ιστορική αναδρομή στα Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών λίγο πριν από το κορυφαίο ποντιακό πολιτιστικό γεγονός (βίντεο)

  • Ιστορική αναδρομή στα Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών λίγο πριν από το κορυφαίο ποντιακό πολιτιστικό γεγονός (βίντεο)
    13o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτ.: pontos-news.gr / Κώστας Κατσίγιαννης)

Χορευτές από όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να πιάσουν σφιχτά τα χέρια, να χορέψουν για την αλησμόνητη πατρίδα και να διαδώσουν το μήνυμα ότι «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». Η εκδήλωση παράδοσης και μνήμης του ποντιακού ελληνισμού, το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ετοιμάζεται να χαρίσει μοναδικές στιγμές για ακόμη μια φορά, αύριο Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των Φεστιβάλ μέχρι στιγμής είναι ότι μνημονεύεται μια σπουδαία προσωπικότητα του Πόντου.

Το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005 στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, και ήταν αφιερωμένο στον θρύλο του ποντιακού τραγουδιού, τον αείμνηστο Χρύσανθο. Η πρώτη αυτή διοργάνωση εξελίχθηκε τελικά σε διαχρονικό θεσμό και την πιο μαγευτική εκδήλωση για κάθε Πόντιο. Στις 11 Νοεμβρίου 2006 στη Δράμα, στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης», οι νέοι και οι νέες των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδος συναντήθηκαν για δεύτερη φορά ξανά, σε μια κοινή κορυφαία εκδήλωση πολιτισμού που στόχο είχε την προβολή και διατήρηση της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού.


1ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: Leonidas Mavrofridis)

Το ημερολόγιο γράφει 22 Σεπτεμβρίου 2007 όταν πραγματοποιείται το 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 1.700 χορευτές. Το φεστιβάλ αυτό αφιερώθηκε στους νεκρούς των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας, καθώς και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εποχή» Τραπεζούντας Νίκο Καπετανίδη.

Η επόμενη συνάντηση των Ποντίων διοργανώνεται έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, και φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κλειστό Φαλήρου. Η διοργάνωση αυτή τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και ήταν αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος.


4ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: ksagrypnos)

Όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται και οι συμμετέχοντες. Τον Σεπτέμβριο του 2009 το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ διοργανώνεται για μια ακόμα χρονιά στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 1.800 χορευτών, απόδειξη πως η παραδοσιακή μουσική δεν χάνεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά αναβαπτίζεται από γενιά σε γενιά και ολοένα και περισσότερο δυναμώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ αυτό ήταν αφιερωμένο στον αξέχαστο Γώγο Πετρίδη, τον «Πατριάρχη» της ποντιακής λύρας, όπως τον αποκαλούν μέχρι σήμερα.


5ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: Pontos Kerkyra)

Μια βραδιά ιστορικής συγκίνησης, καλλιτεχνικής ανάτασης και πολιτιστικής έξαρσης ήταν αυτή που έζησαν οι χιλιάδες θεατές στο Κλειστό Στάδιο στη Λευκόβρυση Κοζάνης στις 9 Οκτωβρίου 2010. Το 6ο Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του μαθητή-αθλητή και Εθνομάρτυρα Συμεών Ανανιάδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 στην Αμάσεια του Πόντου.

Στην μνήμη του αειμνήστου Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου ήταν αφιερωμένο το 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που διεξήχθη το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Κομοτηνής.


Η έναρξη του 7ου Φεστιβάλ (βίντεο: Τάσος Κοκοβίδης)

Με το κεντρικό σύνθημα «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» να παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, και αφιερωμένο στον ποντιακό ηγεμονικό οίκο των Γαβράδων, το 8ο Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στο κατάμεστο γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Από το 2012 μέχρι σήμερα τα Φεστιβάλ αποκτούν μια πιο σύγχρονη προσέγγιση από τους διοργανωτές, αλλά πάντα με σεβασμό στην παράδοση.


To Φεστιβάλ στο ΟΑΚΑ (βίντεο: pontos-news.gr)

Ένα ακόμα φεστιβάλ που δεν ήταν μόνο χορευτικό αλλά ανέδειξε και το μεγαλείο του ποντιακού ελληνισμού ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Στάθη Ευσταθιάδη.

Το 10ο κατά σειρά και επετειακό φεστιβάλ της Ομοσπονδίας διοργανώνεται την 1η Νοεμβρίου 2014 στη Λάρισα και είναι αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά.


9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: 23077034)

Με τα μάτια καρφωμένα στους νέους και τις νέες, χωρίς να ακούγονται ούτε οι ανάσες στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο της Λευκόβρυσης Κοζάνης, οι περίπου 4.000 θεατές στις κερκίδες παρακολούθησαν το 11ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών νιώθοντας μια ανατριχίλα να διαπερνά όλο τους το κορμί. Η μεγάλη βραδιά έγινε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 και ήταν αφιερωμένη στον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη.


Η σέρρα στο 11ο Φεστιβάλ (βίντεο: livemedia)

Στιγμές συγκίνησης και αναβίωσης της μεγάλης μουσικοχορευτικής παράδοσης του Πόντου έζησαν χιλιάδες άνθρωποι που πλημμύρισαν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 το κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης», στο πλαίσιο του 12ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ποντιακών χορών που διοργανώθηκε σε μια πόλη με μακραίωνη ελληνική παράδοση, έντονο προσφυγικό στοιχείο και αρμονική συμβίωση ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές ταυτότητες, κουλτούρα και πολιτισμό, όπως η Ξάνθη.


Η είσοδος των χορευτών στο 12ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: livemedia)

Τέσσερις γενιές Ποντίων ενώθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τις ανάγκες του 13ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017. Η περσινή διοργάνωση έφερε τον τίτλο «Υψηλαντών το όραμαν, πυρρίχιου το σθένος», θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στην εκ Πόντου οικογένεια των Υψηλαντών που συνεισέφερε όσο λίγες στην Εθνική Παλιγγενεσία.


Δρώμενο στο 13ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο: livemedia)

Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού ετοιμάζεται να χτυπήσει δυνατά σε λίγες ώρες στη Λάρισα!

Ελένη Κάλλη

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ03
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2018
19:00
Η μεγάλη γιορτή του ποντιακού ελληνισμού στη Λάρισα.