1 Νοέμβριος 2018, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2018, 13:38

59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όλα έτοιμα για την πρεμιέρα σήμερα (βίντεο)

  • 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όλα έτοιμα για την πρεμιέρα σήμερα (βίντεο)
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας Κλέφτες καταστημάτων του Χιροκάζου Κόρε-έντα ανοίγει το βράδυ στο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους η 59η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών και σύντομα θα διανεμηθεί και στις αίθουσες από την εταιρία One From the Heart.

Ποικίλο και φέτος, το Φεστιβάλ στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμά του έχει επιλέξει 15 ταινίες με «οδηγό» το θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana

Η θεματική αυτή έχει εμπνεύσει και μια έκθεση, την «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης», με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, δώδεκα θα παιχθούν σε πρώτη προβολή, τρεις στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και πέντε που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα.  Θα προβληθούν επίσης δέκα ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, επτά μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες δεκαεπτά μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Τέλος, το Φεστιβάλ προτείνει στους θεατές να ανακαλύψουν εκ νέου το queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως τις μέρες μας.

Η Εικονική Πραγματικότητα έχει δικό της διαγωνιστικό τμήμα (VR/Virtual Reality), εκτός συναγωνισμού ξεχωρίζει ο πρωτοποριακός κινηματογράφος που προτείνει (κυρίως) το τμήμα Ανοιχτούς Ορίζοντες, οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες θα παιχθούν στις Ματιές στα Βαλκάνια και τα μεταμεσονύχτια ραντεβού καλύπτουν τη ζώνη «’Round Midnight».

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες δημιουργούς, το Φεστιβάλ θα υποδεχτεί τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, την Ολλανδή Νάνουκ Λέοπολντ και τους Χιλιανούς εικαστικούς και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που έρχονται με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και την Μπιενάλε Βενετίας. Το παρών θα δώσουν επίσης ο Ρομάν Γαβράς αλλά και ο Λάζλο Νέμες, ο σκηνοθέτης του σπουδαίου Γιου του Σαούλ, ο οποίος θα παρουσιάσει την τελευταία του ταινία Sunrise.

«Η επιτυχία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η εξωστρέφεια, η σχέση με το διεθνές και ελληνικό κοινό του και οι δεσμοί με την ίδια την πόλη» σημειώνει στον κατάλογο της διοργάνωσης η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. 

Εκτός από το Ολύμπιον και την αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στον ίδιο χώρο, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις αίθουσες του Λιμανιού –«Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές»–, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε  συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας Girl του 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm, Fipresci στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών).

Γιάννης Ζουμπουλάκης

  • Πηγή: in.gr.