31 Οκτώβριος 2018, 22:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2018, 22:57

Τουρκία: Έκκληση για την απελευθέρωση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά

  • Τουρκία: ΜΚΟ ζητούν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά
    (Φωτ.: dtj-online.de)

Την απελευθέρωση του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, που παραμένει υπό κράτηση εδώ και ακριβώς έναν χρόνο στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, ζήτησαν σήμερα οι συνήγοροί του. Ο Καβαλά κρατείται σε φυλακή της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς θεωρείται ύποπτος ότι αποπειράθηκε να «αλλάξει τη συνταγματική τάξη» και να ανατρέψει την κυβέρνηση με «την ισχύ ή τη βία».

Ο Οσμάν Καβαλά συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017 και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση την 1η Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ενώ είναι ένα από τα τουλάχιστον 55.000 άτομα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των διώξεων που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Επίσης, οι τουρκικές Αρχές υποπτεύονται ότι ο επιχειρηματίας είχε χρηματοδοτήσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στη διάρκεια του «κινήματος Γκεζί».

Οι δικηγόροι του Καβαλά κατήγγειλαν σήμερα τη βραδύτητα της διαδικασίας και το γεγονός ότι δεν έχουν πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης. «Είμαστε σαν τον Δον Κιχώτη που αντιμετωπίζει τους ανεμόμυλους. Δεν γνωρίζουμε τι έχουμε απέναντί μας», κατήγγειλε σήμερα ο Γκιοκσάλ Μπαϊρακτάρ, ένας από τους νομικούς συμβούλους του Καβαλά. «Όμως, πίσω από όλο αυτό υπάρχει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα: αυτή ενός ανθρώπου, ενός διανοουμένου που εδώ και έναν χρόνο είναι κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους», πρόσθεσε.

Ο Καβαλά γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι και είναι ο συνιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους τουρκικούς εκδοτικούς οίκους, του Iletisim Yayinlari. Επίσης, είναι πρόεδρος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία εργάζεται για να ξεπεραστούν οι διαφορές στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας μέσω του πολιτισμού και των τεχνών.

Ο Οσμάν Καβαλά χαίρει σεβασμού στους κύκλους των διανοουμένων στην Τουρκία και το εξωτερικό και ιδιαιτέρως στη Γαλλία. Τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ συχνά χαρακτηρίζεται «Κόκκινος Σόρος» από τον τουρκικό κυβερνητικό Τύπο, ο οποίος τον συγκρίνει με τον ουγγρικής καταγωγής Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

«Έναν χρόνο αφότου τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση, εξακολουθεί να μην υπάρχει κατηγορητήριο», δήλωσε για τον Καβαλά ο δικηγόρος Ιλκάν Κογιουντσού, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Συνεχίζουμε να ζητούμε την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.