31 Οκτώβριος 2018, 19:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2018, 17:12

6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο για τα ονοματολογικά σε περιοχές του μικρασιατικού ελληνισμού

  • 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο για τα ονοματολογικά σε περιοχές του μικρασιατικού ελληνισμού
    (Πηγή: wikimedia.org)

Ο πατέρας των Γλωσσολογικών Σπουδών στην Ελλάδα, Γεώργιος Χατζιδάκις, τα έχει χαρακτηρίσει «αρχαιολογικές επιγραφές που είναι χαραγμένες πάνω στο έδαφος». Τα κύρια ονόματα που εμφανίζονται σε μια περιοχή (π.χ. τοπωνύμια, βαφτιστικά, επώνυμα/επίθετα, παρωνύμια/παρατσούκλια) σε κάποια ιστορική περίοδο αποδόθηκαν για πρακτικούς λόγους και «κρύβουν» ενδιαφέρουσες και πολύπτυχες πληροφορίες για ολόκληρη την περιοχή στην οποία απαντώνται.

Αυτόνομος τομέας της Γλωσσολογίας και κατ’ επέκταση της Φιλολογίας είναι η Ονοματολογία η οποία μελετά τα κύρια ονόματα.

Από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο που διοργανώνεται από την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία και είναι αφιερωμένο στον καθηγητή Γλωσσολογίας Νίκο Ανδριώτη που καταγόταν από την Ίμβρο. Θέμα του συνεδρίου είναι τα ονοματολογικά της Μικράς Ασίας και οι εισηγήσεις θα αφορούν τα κύρια ονόματα σε περιοχές του μικρασιατικού ελληνισμού (Πόντος, Καππαδοκία, μικρασιατικά παράλια και ενδοχώρα, Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος, Τένεδος κ.λπ.).

Ο Ξενοφών Τζαβάρας, δρ Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, είχε τονίσει στο pontos-news.gr ότι ο ονοματολόγος μέσα από τη μελέτη του μπορεί να αναδείξει πληροφορίες για τη γλώσσα, τα έθιμα, την ιστορία, τις κλιματικές συνθήκες και την εδαφική σύσταση μιας περιοχής. Ακόμα εξήγησε ότι το συνέδριο έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και για όσους κατάγονται από τις μικρασιατικές περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Στόχος, εκτός από την ανάδειξη της επιστήμης της Ονοματολογίας στην Ελλάδα, είναι και η επιστημονική συγκέντρωση, ταξινόμηση, προβολή και μελέτη των κυρίων ονομάτων των περιοχών της Μικράς Ασίας και η ανάδειξη του μεγάλου ονοματολογικού πλούτου των περιοχών της Καθ’ Ημάς Ανατολής. Άλλωστε τα πρακτικά αναμένεται να περιληφθούν στον 22ο τόμο του επιστημονικού εντύπου Ονόματα.

Οι διοργανωτές συνεργάζονται με το Δημοκρίτειο, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, την Εταιρεία Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής, την Εταιρεία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, και την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

  • Το 6ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη. Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα.