31 Οκτώβριος 2018, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2018, 13:43

Εκτός Jumbo ο Παπαευαγγέλου – Ελέγχεται για σκάνδαλο με πωλήσεις σε Κινέζους

  • Μήνυση κατά του Παπαευαγγέλου από τον δήμο Αθηναίων για τη χορήγηση χρυσής βίζας
    Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Παρελθόν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo αποτελεί ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ο οποίος ελέγχεται για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο παράτυπων πωλήσεων ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές μέσω τερματικών POS, τουλάχιστον της Εθνικής Τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Jumbo τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις προσωπικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες του τέως αντιπροέδρου της και επισημαίνει ότι έχει απομακρυνθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την έρευνα των κινεζικών Αρχών η οποία πλέον συνεχίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει μια προσωπική εταιρεία μέσω της οποίας έγιναν πωλήσεις ακινήτων αξίας 40-50 εκατ. ευρώ σε Κινέζους. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη στην Κίνα όπου έχουν επιβληθεί capital controls με στόχο των περιορισμό της εξόδου κεφαλαίων.

Οι Κινέζοι αγοραστές φέρονται να πλήρωναν μέσω πιστωτικών καρτών παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο το σύστημα κεφαλαιακών ελέγχων. Παράλληλα αποκτούσαν τις προϋποθέσεις για την άδεια παραμονής στην Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα για τη Χρυσή Βίζα, αν και με βάση την ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται η συναλλαγή να γίνει με πιστωτική κάρτα, παρά μόνο με δίγραμμες επιταγές. Στο φάκελο που έχει διαβιβαστεί στις ελληνικές Αρχές περιλαμβάνονται και κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου βρισκόταν στη Jumbo από το 1995 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πορεία της εταιρείας μιας και ήταν το δεξί χέρι του Απόστολου Βακάκη. Τους τελευταίους μήνες είχε κάνει αρκετές αγορές ακινήτων μέσω πλειστηριασμών, με πιο «τρανταχτές» περιπτώσεις τη βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη για την οποία έδωσε 4,7 εκατ. ευρώ, αλλά και τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development του Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό.

Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι καρατομήσεις θα πρέπει να αναμένονται και στην Εθνική Τράπεζα.