30 Οκτώβριος 2018, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2018, 16:14

Οι Έλληνες στους πιο θρησκευόμενους λαούς της Ευρώπης

  • Οι Έλληνες στους πιο θρησκευόμενους λαούς της Ευρώπης
    (Φωτ.: 1ohww.org)

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τη χώρα μας είναι τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε πρόσφατα το Pew Research Institute. Η έρευνα διεξήχθη από το 2015 μέχρι το 2017 ανάμεσα σε 56.000 κατοίκους 34 ευρωπαϊκών κρατών, και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.500 κατοίκων ανά χώρα.

Στην κατηγορία της θρησκείας η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση της Ευρώπης με το 90% των Ελλήνων να προσδιορίζονται ως χριστιανοί ορθόδοξοι.

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες είναι οι πρώτοι σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο στην κατάταξη της αφοσίωσης στην πίστη τους, με το 55% να δηλώνει πως η θρησκεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη ζωή τους. Την ίδια ώρα το 66% δηλώνει πως πιστεύει στο «κακό μάτι», κάτι το οποίο αποτελεί μια ακόμα πανευρωπαϊκή πρωτιά για τη χώρα μας, ενώ το 89% θεωρεί τον ελληνικό πολιτισμό ανώτερο των υπολοίπων (τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Γεωργιανοί με ποσοστό 85%).

Όσον αφορά το ζήτημα της αποδοχής των διαφορετικών δογμάτων, μόνο το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα δεχόταν κάποιον μουσουλμάνο (και το 35% κάποιον εβραϊκού θρησκεύματος) ως μέλος της οικογένειάς του. Η εικόνα είναι παραπλήσια στις νεότερες ηλικίες, με το 41% και το 45% των νέων να αποδέχεται στην οικογένειά του πιστούς του Ισλάμ και της εβραϊκής θρησκείας αντίστοιχα.

Η έρευνα εξηγεί πως η αποδοχή διαφορετικών θρησκειών έχει να κάνει με το βαθμό που ένα κράτος θεωρεί μια θρησκεία κομμάτι της εθνικής του ταυτότητας, το οποίο για τους Έλληνες αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως τα 3/5 των Ελλήνων θεωρούν πως το να είσαι χριστιανός ορθόδοξος είναι σημαντικό για να είναι κανείς πραγματικά Έλληνας. Στα κοινωνικά ζητήματα, το 70% των Ελλήνων δεν συμφωνεί με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ για το ίδιο θέμα απάντησε αρνητικά το 51% των νέων.