30 Οκτώβριος 2018, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2018, 09:02

Αρχαία που έκλεψαν οι Ναζί από την Ελλάδα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο

  • Αρχαία που έκλεψαν οι Ναζί από την Ελλάδα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο
    Επιλεγμένα ευρήματα της ανασκαφής στη νεολιθική Μαγούλα Βισβίκη

Το «Αθέατο Μουσείο», η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, υποδέχεται τα ευρήματα και το αρχείο της γερμανικής ανασκαφής στη νεολιθική Μαγούλα Βισβίκη στη Θεσσαλία. Πρόκειται για πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα, καθώς και έγγραφα, ζωγραφικές αναπαραστάσεις και συσκευασίες ευρημάτων, που ήλθαν στο φως τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1941 στη μαγούλα Βισβίκη, κοντά στο Βελεστίνο, από την σκαπάνη του Γερμανού καθηγητή Προϊστορίας και Πρωτο-ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και αξιωματικού του γερμανικού στρατού Hans Reinerth.

Τα ευρήματα και το αρχείο της ανασκαφής μεταφέρθηκαν το 1942 στη Γερμανία και επέστρεψαν τμηματικά το 1946, το 1949 και το 2014 στην Ελλάδα.

Αναδύθηκαν από τις αποθήκες του Μουσείου για πρώτη φορά τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και παρουσιάζονται στην «αίθουσα του βωμού για να παραμείνουν εκεί ως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018.

Στις 16 και 30 Νοεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή, καθώς και στις 11 και 25 Νοεμβρίου και στις 16 και 23 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλούν μαζί τους για το χρονικό και τους πρωταγωνιστές της ανασκαφής, καθώς και για την οδύσσεια των ευρημάτων.

Το Αθέατο Μουσείο αναδεικνύει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον άγνωστο κόσμο των αποθηκών, που αναδύονται διαδοχικά κάθε δύο μήνες από την ασφαλή τους αφάνεια στο φως, καλώντας τους φίλους των σπάνιων στιγμών να αφουγκραστούν τις ιστορίες τους. Ήδη, 17 θαυμάσια σύνολα αντικειμένων που παρουσιάστηκαν έως τώρα από το Αθέατο Μουσείο.

  • Φωτογραφίες: Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.