28 Οκτώβριος 2018, 10:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2018, 10:18

ΗΠΑ: 29 κατηγορίες στον δράστη της σφαγής στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ

  • ΗΠΑ: 44 κατηγορίες για τον δράστη της επίθεσης στο Πίτσμπουργκ
    Εικόνα από τη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ μετά το μακελειό (φωτ.: EPA / Vincent Pugliese)

Κατηγορίες για 29 κακουργήματα με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν στον Ρόμπερτ Μπάουερς, τον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι έξι. Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον ένοπλο είναι έντεκα κατηγορίες για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και άλλες έντεκα για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι, με συνέπεια τον θάνατο των πιστών.

Η ανακοίνωση του Τζεφ Σέσιονς αναφέρει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σκοπεύει να ασκήσει δίωξη σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη διάπραξη εγκλημάτων μίσους και σωρείας άλλων κακουργημάτων, που «επισύρουν τη θανατική ποινή».

«Το μίσος και η βία λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν μπορούν να έχουν καμιά θέση στην κοινωνία μας», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι τα αντισημιτικά εγκλήματα που προσάπτονται στον δράστη του μακελειού είναι «απολύτως ειδεχθή» και αντίκεινται «στις αξίες αυτής της χώρας».

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Πίτσμπουργκ χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ έδωσε εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτίρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία  μέχρι την Τετάρτη.

Ο 46χρονος δράστης έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων με υβριστικές εκφράσεις και θεωρίες συνωμοσίας.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.