27 Οκτώβριος 2018, 14:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2018, 14:28

Η νεολαία τιμά το Αργαλί και την Τσιμερά

Το Αργαλί είναι ένα από τα σιμοχώρια της Τραπεζούντας, που έμεινε γνωστό κυρίως γιατί από εκεί καταγόταν ο αείμνηστος λυράρης και τραγουδιστής Χρήστος Αϊβαζίδης. Βρίσκεται περίπου 9 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης και η σημερινή του ονομασία είναι Ουγουρλού.

Τα Αργαλί ήταν φημισμένο για τους αργούς μελωδικούς του σκοπούς, που σώζονται και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα στην περιοχή του Λαγκαδά, όπου εγκαταστάθηκαν οι αργαλέτ’ μετά την Ανταλλαγή. Ανάμεσά τους ο θρυλικός λυράρης Χρήστος Αϊβαζίδης, που εγκαταστάθηκε στο χωριό Κολχικό και διέσωσε τους μελωδικούς σκοπούς του χωριού του στον Πόντο.

Η Τσιμερά είναι ένας οικισμός στην περιοχή του Σταυρίου-Μούζενας στη Χαλδία, την οποία έκανε γνωστή για τους σκοπούς της ο επίσης αείμνηστος Δάμος Ιωσηφίδης, λυράρης και τραγουδιστής.
Οι σκοποί του Αργαλί και της Τσιμεράς «αντάμωσαν» και συμμείχθηκαν στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό όλοι αυτοί οι μελωδικοί σκοποί έγιναν γνωστοί ως «Λαγκαδιανά». Στο βίντεο ένας νέος λυράρης, ο Σεραφείμ Μαρμαρίδης, αποδίδει σωστά αυτή την υπέροχη μίξη.