26 Οκτώβριος 2018, 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2018, 18:23

Συνοριοφύλακες σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στον Έβρο

  • Στόχος εμπρηστών οχήματα Τούρκων διπλωματών στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ένας ιδιώτης και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση, συνελήφθησαν χθες (Πέμπτη 25 Οκτώβριου) από την Αστυνομία. Συγκεκριμένα, από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση εισόδου παράτυπων αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσω της παρέβριας περιοχής, και στην περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, υπό τη διεύθυνση αλλοδαπού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, μέσω πληροφοριών που του εξασφάλιζε ο ιδιώτης συλληφθείς, καθοδηγούσε τα λοιπά μέλη της οργάνωσης σχετικά με τις ώρες, τον τόπο και τον τρόπο διακίνησης των αλλοδαπών, μέσω του ποταμού Έβρου.

Ο ιδιώτης αντλούσε, έναντι αμοιβής, την πληροφόρηση από τους δυο συλληφθέντες αστυνομικούς, οι οποίοι λόγω της ιδιότητας τους και της απασχόλησης τους σε τοπική υπηρεσία συνοριακής φύλαξης είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες υπηρεσιακού και επιχειρησιακού χαρακτήρα και παράλληλα ήταν άριστοι γνώστες της γεωμορφολογίας και των τοπικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνει τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διευκόλυνσης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της διευκόλυνσης μεταφοράς κατ’ επάγγελμα, της δωροληψίας υπαλλήλου, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου κ.ά.