24 Οκτώβριος 2018, 23:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2018, 23:38

Κύπρος: Ο Ακιντζί απείλησε με παραίτηση ενάντια στο ενδεχόμενο υιοθέτησης λύσης χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας

  • Ακιντζί: Οι κινήσεις για το Βαρώσι πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ
    Ο Μουσταφά Ακιντζί (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να δήλωσε τον περασμένο Απρίλιο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι από το να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λύση χαλαρής ομοσπονδίας ή άλλου μοντέλου, «προτιμά να παραιτηθεί».

Αυτό υποστηρίζει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Εάν η ομοσπονδία είναι χαλαρή, ο Ακιντζί δεν μπορεί να μείνει στο προεδρικό».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η εφημερίδα αναφέρεται στη σύσκεψη τον περασμένο Απρίλιο στο «προεδρικό», μεταξύ Ακιντζί, Τσαβούσογλου και τουρκοκύπριων πολιτικών.

Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε δηλώσεις του προέδρου του κόμματος «Αναγέννηση», Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη στις 20 Απριλίου 2018 και μετέφερε την εικόνα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε πολύ στο θέμα της ομοσπονδίας και χρησιμοποίησε τη λέξη παραίτηση.

Όπως γράφει η «Κίπρις Ποστασί», κατά τον Ερχάν Αρικλί η ιδέα της «χαλαρής ομοσπονδίας» προέκυψε πρώτη φορά στη σύσκεψη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο «προεδρικό». Ο Ερχάν Αρικλί πρόσθεσε ότι εκείνη την νύχτα ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε παραίτηση, λέγοντας ότι αν σήμερα οι πλευρές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για μια χαλαρή ομοσπονδία, «ο κ. Ακιντζί μπορεί να παραιτηθεί και να γίνει πρόεδρος κόμματος κάνοντας αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος «Αναγέννηση», που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, εκείνη η σύσκεψη ήταν «κομβικό σημείο» για τις σχέσεις Ακιντζί-Τουρκίας: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «πρέπει να συζητήσουμε και λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία», με τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει ότι «εγώ εξελέγην για να διαπραγματευτώ ομοσπονδία, δεν μπορώ να πω σε εκείνους που με εξέλεξαν ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει. Αν χρειαστεί θα παραιτηθώ». Ο Αρικλί υποστήριξε ότι ο Ακιντζί συμπεριφέρθηκε σωστά, σύμφωνα με τις δικές του αρχές.

Ο Ερχάν Αρικλί μίλησε για πικρία του Τούρκου ΥΠΕΞ από εκείνη την σύσκεψη, στην οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ξανάρθε στο νησί (μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία).

Στο μεταξύ, ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος Τύπου του Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι αναφορικά με ζήτημα της χαλαρής ομοσπονδίας, υπάρχουν προηγούμενες συμφωνίες για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτού του πλαισίου. Σε δηλώσεις στον «Μπαϊράκ» Μπουρτζιού, ανέφερε ότι «σε περίπτωση που όλη αυτή η συζήτηση (για χαλαρή ομοσπονδία) είναι ένας στρατηγικός ελιγμός για να αποσυρθούν οι προηγούμενες συμφωνίες και να μην αντικατασταθούν από μια νέα συμφωνία, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή».

Η συνεννόηση, είπε, είναι βασική προϋπόθεση, τόσο για τις συνομιλίες, όσο και για το ζήτημα του φυσικού αερίου. Όπως υποστήριξε «οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο ζήτημα της ΑΟΖ δεν πρόκειται να φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, πήρε την σκυτάλη από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Σχολιάζοντας την υποτιθέμενη παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», ο Ναμί είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθήσει να δοκιμάσει την αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Προειδοποίησε δε ότι «από εδώ και πέρα η αντίδραση θα είναι ακριβώς η ίδια σε περίπτωση παρενόχλησης». Η Λευκωσία απάντησε, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι παράνομες και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί σε τεχνητή ένταση, που στήνεται στην ΑΟΖ. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το «Μπαρμπαρός», επί του παρόντος, δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.