24 Οκτώβριος 2018, 14:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2018, 13:16

Έλληνες ομογενείς τιμούν τον Ρώσο ακτιβιστή Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά για το «ΟΧΙ»

  • Έλληνες ομογενείς τιμούν τον Ρώσο ακτιβιστή Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά για το «ΟΧΙ»
    (Φωτ.: EPA / Berit Roald)

Είναι οι σύγχρονοι ήρωες της εποχής μας. Αυτοί που δεν έχασαν την ελπίδα και πάλεψαν, κάνοντας το όνομά τους συνώνυμο με την ιστορία του αγώνα τους. Στο πρόσωπό τους κάποιος μπορεί να δει έναν Ρώσο δημοκράτη ακτιβιστή, μια πρώην σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους που τόλμησε να πάει τους πρώην δυνάστες της στο Διεθνές Δικαστήριο, ή ακόμα κι έναν αδικοχαμένο πολεμικό ανταποκριτή.

Διαφορετικές αφετηρίες, αλλά και βίοι παράλληλοι που περιστρέφονται γύρω από τον κοινό παρονομαστή της ελληνικής λέξης «ΟΧΙ».

Το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσινγκτον δεν είναι μια συνηθισμένη ελληνοαμερικανική οργάνωση, όπου κάποιος θα δει Έλληνες να βραβεύουν Έλληνες. Βασισμένο στο αφηγηματικό αρχέτυπο της πάλης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, το Ίδρυμα χρησιμοποιεί το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας για να βραβεύσει τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους για να φωνάξουν το δικό τους «ΟΧΙ» απέναντι σε όλες τις δυνάμεις του κακού που δυναστεύουν τον σύγχρονο κόσμο.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, μετατρέποντας την 28η Οκτωβρίου από μια εθνική εορτή σε ένα γεγονός παγκόσμιας κληρονομιάς, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο αγώνας των Ελλήνων στο Έπος του 1940 δεν θα λησμονηθεί από την αμερικανική πολιτική ηγεσία.


Ο λογότυπος του Ιδρύματος

«Ο ελληνικός λαός έδειξε εξαιρετικό θάρρος εναντίον ανυπέρβλητων εμποδίων, αγωνιζόμενος για να διατηρήσει την ελευθερία του. Το “Βραβείο Ημέρας του ΟΧΙ” δημιουργήθηκε για να αναγνωρίσει τους λαμπαδηφόρους του σήμερα που διατηρούν το πνεύμα της επετείου του “ΟΧΙ” – τους σημερινούς Δαυίδ που αγωνίζονται ανάμεσα μας για την δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Βασικός εμπνευστής και καθοδηγητής της οργάνωσης είναι ο Μάικ Μάνατος, γιος του γνωστού Ελληνοαμερικανού λομπίστα Άντι Μάνατος.

Μαζί διευθύνουν την εταιρεία λόμπι «Manatos & Manatos», που εδώ και χρόνια προωθεί την εικόνα της Ελλάδας και τα εθνικά θέματα στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας. Αναφερόμενος στις ευκαιρίες ανάπτυξης της λεγόμενης «ήπιας ισχύος» που προσφέρονται μέσω της πολιτισμικής διπλωματίας, ο Μάικ Μάνατος εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές σε αυτό τον τομέα.


Μάικ και Άντι Μάνατος

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει και κάνει καλή δουλειά στη χρήση της λεγόμενης “ήπιας ισχύος”. Βοηθά δηλαδή τους ανθρώπους να καταλάβουν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα που ναι μεν δεν μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ ό,τι μπορούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά έχει να δώσει ορισμένα πλεονεκτήματα “ήπιας ισχύος” τα οποία αποτελούν και το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα», ανέφερε ο Μ. Μάνατος.

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη δεξαμενή σκέψης «U.S. Institute of Peace», και σύμφωνα με τους διοργανωτές το τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Ρώσος δημοκράτης ακτιβιστής Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Open Russia». O Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά επέζησε από δύο απόπειρες δηλητηρίασης και συνεχίζει μέχρι και σήμερα την ακτιβιστική δράση του για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών στην πατρίδα του.

Εξηγώντας το σκεπτικό τής επιλογής, ο Άντι Μάνατος είπε πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρήσεις το θάρρος. Η Ελλάδα στάθηκε μόνη της, μαζί μόνο με τη σχεδόν ηττημένη Βρετανία, τη μικρή Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Άξονα που είχαν συντρίψει 15 χώρες. Η βούληση του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά να συνεχίσει τον ευγενή αγώνα του για τη δημοκρατία αφότου κατάφερε να επιβιώσει δύο φορές από απόπειρα δηλητηρίασης είναι ένα άλλο παράδειγμα τέτοιου αξιοσημείωτου θάρρους».

Από την πλευρά του, ο Μάικ Μάνατος υποστήριξε πως το μεγάλο σύγχρονο «ΟΧΙ» που είπε ο ελληνικός λαός στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι απέναντι στην απελπισία αλλά και στην εξάλειψη των αξιών που τον διακρίνουν.

«Πιστεύω πως υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που αν είχαν περάσει τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα θα είχαν τελματώσει και βυθιστεί στην απελπισία. Αλλά ο ελληνικός λαός όχι μόνο πάλεψε με το κεφάλι ψηλά, αλλά κατάφερε να αντιμετωπίσει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και την προσφυγική κρίση. Άρα η Ελλάδα εν μέσω της οικονομικής κρίσης κατάφερε να διατηρήσει την ανθρωπιά της. Και αυτό νομίζω ότι ήταν τελικά το μεγάλο “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού· ότι δηλαδή είπε “όχι, δεν θα αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας γονατίσει, και κυρίως δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρωπιά, την φιλοξενία και το φιλότιμο που μας διακρίνει”».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.