24 Οκτώβριος 2018, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2018, 13:50

Στις φυλακές Κορυδαλλού, στη VIP πτέρυγα, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

  • Στις φυλακές Κορυδαλλού, στη VIP πτέρυγα, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του
    Η Σταυρούλα Κουράκη και ο Γιάννος Παπαντωνίου βγαίνουν από το ανακριτικό γραφείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με χειροπέδες από την πίσω πόρτα του κτηρίου 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων βγήκαν χθες το βράδυ ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκη, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν ομόφωνα προσωρινά κρατούμενοι. Ο άνθρωπος που επί ΠΑΣΟΚ «έλυνε και έδενε» στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών δεν κατάφερε να πείσει για τη νομιμότητα των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του. Έτσι τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του μετά από τις απολογίες τους που κράτησαν συνολικά 24 ώρες πέρασαν το βράδυ της Τρίτης στη ΓΑΔΑ και σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού, στη VIP πτέρυγα.

Το κατηγορητήριο αριθμεί πάνω από 650 σελίδες και ο Γιάννος Παπαντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε βροχή ερωτήσεων για την αναβάθμιση των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η σύμβαση υπεγράφη όταν ήταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο πρώην υπουργός αρνείται ότι προκάλεσε ζημία 400 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και τονίζει ότι αν ακυρωνόταν η σύμβαση τότε θα είχε υπάρξει βλάβη στο δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αντιμετωπίζουν από κοινού ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου ως συνδικαιούχος σε κάποιους λογαριασμούς, ο πρώην υπουργός αρνείται ότι πήρε χρήματα για τη σύμβαση των φρεγατών – κατά το κατηγορητήριο τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Στη δική της απολογία της η Σταυρούλα Κουράκου υποστήριξε ότι τα χρήματα ήταν από την εποχή που ο σύζυγός της ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό.

Βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο μετά την απόφαση για την προσωρινή του κράτηση ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης που θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία, και πρόσθεσε ότι «το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται κανονικά».

Η προφυλάκιση, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε με βάση το σκεπτικό ότι και οι δύο θεωρούνται ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί. Επίσης είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν, δηλαδή, παραμείνουν ελεύθεροι είναι πιθανό να συνεχίσουν το –κατά το κατηγορητήριο– ξέπλυμα μαύρου χρήματος).