24 Οκτώβριος 2018, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2018, 16:35

Η Εστία Νέας Σμύρνης δικαιώνεται στη δικαστική διαμάχη της με το Δήμο Νέας Σμύρνης

  • Η Εστία Νέας Σμύρνης δικαιώνεται στη δικαστική διαμάχη της με το Δήμο Νέας Σμύρνης
    Άποψη του μεγάρου της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ. αρχείου: Εστίας Νέας Σμύρνης)

Με τον καλύτερο τρόπο για την ιστορική Εστία Νέας Σμύρνης φαίνεται πως ολοκληρώνεται ο πολυετής δικαστικός αγώνας της κατά του Δήμου Νέας Σμύρνης, σχετικά με το σχολικό συγκρότημα πλησίον του μεγάρου της που στεγάζει το 7ο ΓΕΛ και το 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης. Η Εστία έχει στραφεί κατά του Δήμου διεκδικώντας ανείσπρακτα μισθώματα για το συγκρότημα, που υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου επί της οδού 25ης Μαρτίου 3, στη Νέα Σμύρνη.

Προσφάτως το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση του Δήμου, και με την απόφαση Νο 3120/2018 έκρινε ότι το συγκρότημα ανήκει στο ιστορικό Σωματείο.

Μένει να γίνει και η τελευταία δίκη (ήταν προγραμματισμένη για σήμερα) σχετικά με τα ανείσπρακτα μισθώματα, για να μπει τέλος σε μια υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει την Εστία, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1930 από μια ομάδα αστών προσφύγων από τη Σμύρνη. Το pontos-news.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιωάννη Παπαδάτο προκειμένου να μας δώσει το πλαίσιο της διαμάχης αλλά και για να μας αποκαλύψει τα σχέδια της Εστίας όταν πλέον η υπόθεση θα έχει τελειώσει.

Πρόεδρε πριν λίγες μέρες εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση με την οποία το σχολικό συγκρότημα πλησίον της Εστίας Νέας Σμύρνης αποτελεί ιδιοκτησία του σωματείου σας και όχι του Δήμου Νέας Σμύρνης. Θα μπορούσατε να μας πείτε πώς και γιατί ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη;
Προσφάτως (22-6-2018) δημοσιεύτηκε η τελεσίδικη απόφαση Νο 3120/2018 του Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίπτεται η έφεση του Δήμου Νέας Σμύρνης κατά της 5432/2013 οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και με την οποία κρίθηκε ότι το σχολικό συγκρότημα πλησίον του μεγάρου της Εστίας Νέας Σμύρνης αποτελεί ιδιοκτησία-κυριότητα του Σωματείου μας. Δηλαδή, με την τελεσίδικη απόφαση Νο 3120/2018 του Εφετείου Αθηνών δεν μεταβάλλεται το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς του σχολικού συγκροτήματος, το οποίο και παραμένει στην κυριότητα- ιδιοκτησία της Εστίας.


Ο πρόεδρος της Εστίας Ιωάννης Παπαδάτος (φωτ.: Αρχείο Εστίας Νέας Σμύρνης)

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και τις 31/12/2010 η Νομαρχία Αθηνών κατέβαλλε ανελλιπώς στην Εστία τα μισθώματα για τη μίσθωση του σχολικού συγκροτήματος ιδιοκτησίας της, πλην όμως από την 1η Ιανουαρίου 2011 και εντεύθεν και μετά την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από τις νομαρχίες στους οικείους δήμους –επί τη βάσει του άρθρου 94 του ν. 3852/2010 [«Καλλικράτης»]– ο Δήμος Νέας Σμύρνης, που υπεισήλθε στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Νομαρχίας Αθηνών που απέρρεαν από τη σχετική σύμβαση μισθώσεως, έπαυσε να καταβάλλει στην Εστία μισθώματα για την εκ μέρους του χρησιμοποίηση του σχολικού συγκροτήματος, ισχυριζόμενος ότι το σχολικό συγκρότημα είναι ιδιοκτησίας του, κάτι που τελικά δεν ισχύει βάση της προαναφερόμενης τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Αθηνών.

Η απόφαση αποτελεί δικαίωση για το σωματείο σας, ωστόσο εκκρεμεί και η αγωγή σας για ανείσπρακτα μισθώματα ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τι αναμένεται από την εκδίκασή της;
Η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλη δικαίωση για το Σωματείο και τα μέλη της Εστίας Νέας Σμύρνης σε ψυχολογικό αλλά και ηθικό επίπεδο. Υπογραμμίζουμε βέβαια ότι είχαμε στραφεί εναντίον του Δήμου Νέας Σμύρνης τόσο αναφορικά με τα ανείσπρακτα μισθώματα που πλέον υπερβαίνουν τα τρεισήμισι εκατομμύρια (3.500.000) ευρώ, όσο και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σχολικού συγκροτήματος. Για τα ανείσπρακτα μισθώματα του σχολικού συγκροτήματος, (περίοδος 1/1/2011- 31/12/2017) έχει προσδιορισθεί να εκδικασθεί σχετική αγωγή της Εστίας Νέας Σμύρνης εναντίον του Δήμου Νέας Σμύρνης, σήμερα.


Το σχολικό συγκρότημα συστεγάζει το 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης με το 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης (φωτ.: Σύλλογος Γονέων 8ου Γυμνασίου - Εστίας Ν.Σμύρνης / Facebook)

Είμαστε βέβαιοι ότι το αρμόδιο δικαστήριο θα δεχθεί την αγωγή της Εστίας, αφού έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σχολικού συγκροτήματος, και θα δώσει οριστικό τέλος στους επταετείς αγώνες του Σωματείου μας να αποφύγει τον οικονομικό στραγγαλισμό που ο Δήμος Νέας Σμύρνης τόσο επίμονα και έντεχνα προσπαθεί να του επιφέρει.

Είμαστε βέβαιοι ότι η δικαίωση είναι προ των πυλών!

Ποια τα επόμενα βήματα της Εστίας Νέας Σμύρνης στην περίπτωση που δικαιωθείτε;
Η Εστία Νέας Σμύρνης, τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα εξωστρέφειας. Έχει καταφέρει να «επανασυστηθεί» και έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας.

Καθημερινά, το μέγαρο δέχεται επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους και πολίτες που επισκέπτονται την Εστία για να ξεναγηθούν στα μουσεία της, να γνωρίσουν την βιβλιοθήκη με τα σπάνια ιστορικά αρχεία της, να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις ή να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα δεκάδες επιμορφωτικά τμήματά της που λειτουργούν καθημερινά. Η πορεία που έχουμε χαράξει είναι ξεκάθαρη και η θετική ανταπόκριση του κόσμου, μας δίνει δύναμη να την συνεχίσουμε. Σίγουρα, ο οικονομικός παράγοντας είναι συνυπολογίσιμος και η δικαστική αυτή διαμάχη δεν σας κρύβω ότι έφερε το Σωματείο μας αρκετές φορές στο «χείλος του γκρεμού».

Η δικαστική απόφαση, που είμαστε βέβαιοι ότι θα μας δικαιώσει, θα μας δώσει σίγουρα μια μεγάλη ανάσα και θα προσθέσει καινούρια φτερά στα μεγαλόπνοα σχέδιά μας. «Το οφείλουμε άλλωστε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές!»