23 Οκτώβριος 2018, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2018, 20:00

Εύξεινος Πόντος: Το αρχαιότερο ακέραιο πλοίο στον κόσμο είναι ελληνικό – Γιατί δεν προξενεί έκπληξη

  • Εύξεινος Πόντος: Το αρχαιότερο ακέραιο πλοίο στον κόσμο είναι ελληνικό – Γιατί δεν προξενεί έκπληξη
    (Πηγή: Black Sea Maritime Archaeology Project)

Ίσως αποδειχθεί ότι είναι η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της χρονιάς: Το εμπορικό πλοίο που βρισκόταν για αιώνες στο βυθό του Εύξεινου Πόντου έξω από τις ακτές της Βουλγαρίας είναι αρχαιοελληνικό, παρέμεινε σε άριστη κατάσταση λόγω έλλειψης οξυγόνου και είναι το παλαιότερο που έχει εντοπιστεί ακέραιο. Την ανακάλυψη έκανε το 2017 η διεθνής επιστημονική ομάδα του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), ωστόσο πριν από λίγο καιρό επιβεβαιώθηκε η ηλικία του ναυαγίου με τη μέθοδο της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα ενός κομματιού που ανασύρθηκε από το βυθό.

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι είναι ελληνικό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης, ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες ενάλιους αρχαιολόγους.

Ο αρχαιολόγος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει τη γενική διεύθυνση της έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο αρχιπέλαγος των Φούρνων, εξηγεί ότι ο Εύξεινος Πόντος ήταν γεμάτος με ελληνικές αποικίες, και συμπληρώνει ότι όχι μόνο την εποχή του ναυαγίου (γύρω στο 400 π.Χ. σύμφωνα με τη χρονολόγηση) αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας υπήρχε έντονη ελληνική δραστηριότητα. Εξηγώντας γιατί το εύρημα είναι σπάνιο σημειώνει ότι βρίσκεται σε ένα στρώμα χωρίς πολύ οξυγόνο που δεν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, και παράλληλα βρίσκεται σε βάθος που δεν είναι «εκτεθειμένο» στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους του Black Sea Maritime Archaeology Project δεν θα γίνει ανέλκυση του ναυαγίου, κάτι που, κατά τον δρ Γιώργο Κουτσουφλάκη, οφείλεται στο απαγορευτικό κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης καθώς το ναυάγιο είναι σε πολύ μεγάλο βάθος. Παρ’ όλα αυτά, το αρχαιοελληνικό πλοίο των 2.400 ετών μπορεί να δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες, όπως το είδος του φορτίου που μετέφερε, τη ναυπηγική της περιόδου, τη ζωή πάνω στο πλοίο και τις εμπορικές στρατηγικές.