23 Οκτώβριος 2018, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2018, 16:29

Τριγμοί στην τουρκική λίρα από το «όχι» του MHP στον Ερντογάν

  • «Στιγμιαίο κραχ» για την τουρκική λίρα
    (Φωτ.: Αριστείδης Καρά)

Πτώση σχεδόν 2% σημείωσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου σήμερα, μετά την ανακοίνωση του εθνικιστικού κόμματος MHP ότι δεν θα επιδιώξει συμμαχία με το κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις περιφερειακές εκλογές του 2019, αυξάνοντας τους φόβους για πολιτική αστάθεια. Την ίδια ώρα δεν υπήρξε σαφής αντίκτυπος στην αγορά από τη δήλωση του Τούρκου προέδρου για την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η λίρα, λίγο αργότερα, ανέκτησε μέρος των απωλειών της αφού ο Ερντογάν και ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσαν ότι τα κόμματά τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο κοινοβούλιο.

Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 35% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος λόγω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με την κριτική του Ερντογάν καθώς και λόγω μιας διαμάχη με την Ουάσινγκτον.

Η δέσμευση της Τουρκίας να διενεργήσει λεπτομερή έρευνα για το θάνατο του Κασόγκι μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στις αναδυόμενες αγορές στη Rabobank. Πρόσθεσε ότι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ισοτιμία της λίρας είναι η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τ.Φ.