23 Οκτώβριος 2018, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2018, 16:12

Διάβημα της Τουρκίας στον Έλληνα πρέσβη για τα 12 μίλια – Τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

  • Έξαλλη η Τουρκία με την Ιταλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    H είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Haber 657)

Η πρώτη… προειδοποίηση ήρθε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Anadolu προειδοποίησε την Ελλάδα για τον «άλλο τρόπο» με τον οποίο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο. Αφορμή είναι η αναφορά του Νίκου Κοτζιά κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών στα δύο Προεδρικά Διατάγματα που είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας στα 12 μίλια.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αντιμετωπίζει το ζήτημα η Άγκυρα είναι η σημερινή κλήση του Έλληνα πρέσβη Πέτρου Μαυροειδή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι υπήρξε διάβημα και «μεταφορά απόψεων και προειδοποιήσεων».

Η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι παρακολούθησε στην τηλεόραση τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά και του Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεση της Αθήνας να αυξήσει σταδιακά τα χωρικά της ύδατα και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δείξει ανοχή σε βήματα που θα γίνουν στο Αιγαίο χωρίς προηγούμενη διμερή συμφωνία. «Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή μας στις 8 Ιουνίου 1995 αποτελεί μια πολιτική προειδοποίηση που διατηρεί την ισχύ της έως και σήμερα», σημείωσε ο Χαμί Ακσόι και υπογράμμισε ότι για το θέμα αυτό εκλήθη ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα.