23 Οκτώβριος 2018, 23:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2018, 23:41

«Μοναστικά κέντρα και μοναχισμός στον Πόντο» στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πόντο

  • «Μοναστικά κέντρα και μοναχισμός στον Πόντο» στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πόντο
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Τη διεξαγωγή του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πόντο αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους (την Κυριακή 21 Οκτωβρίου) ο Ιβάν Σαββίδης με το επιστημονικό προσωπικό της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ. Το 2ο Διεθνές Συνέδριο θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιανουάριο (18-20 Ιανουαρίου 2019) στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «Ευγένεια» που διοργανώνει η Μητρόπολη Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας και της Καλαμαριάς μετά το 1922.

Το συνέδριο θα έχει τίτλο «Μοναστικά κέντρα και μοναχισμός στον Πόντο» και θα συμμετάσχουν επιστήμονες από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Θα εξεταστούν θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, οικονομίας, θεολογίας, και ψηφιακής αποτύπωσης των μοναστηριών του Πόντου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο επίκουρος καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο δρ ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης και καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. Με την ευκαιρία της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα και δράσεις της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, όπως η συνεχιζόμενη με επιτυχία διδασκαλία μαθημάτων στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, η προετοιμασία Διεθνούς Συνεδρίου για τη Γενοκτονία τον ερχόμενο Μάιο, καθώς και το ζήτημα της ίδρυσης Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τέλος, εκφράστηκε η ευχή να επαναλειτουργήσει η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, να καταστεί η μονή και πάλι επισκέψιμη, και κατά συνέπεια, στο εγγύς μέλλον να αξιωθούν να βρεθούν ξανά στο όρος Μελά εκατοντάδες Έλληνες, μεταξύ αυτών και οι φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.