23 Οκτώβριος 2018, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2018, 09:10

Χειμερινή ώρα 2018: Θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω;

  • Χειμερινή ώρα 2018: Θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω;
    Μέρος της εγκατάσταση «Zeitfeld» του Κλάους Ρίνκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας (φωτ.: EPA / Friedemann Vogel)

Η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου είναι αυτή που… παραδοσιακά στις χώρες της Ευρώπης τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα πίσω καθώς τίθεται σε εφαρμογή η χειμερινή ώρα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στις 28 Οκτωβρίου στις 4:00 τα ξημερώματα οι δείκτες θα πρέπει να πάνε προς τα πίσω και τα ρολόγια να δείξουν 3:00 τα ξημερώματα.

Τι έχει αλλάξει, όμως, ώστε να κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν όντως φέτος θα αφήσουμε για κάποιους μήνες τη θερινή ώρα;

Το αλαλούμ που επικράτησε τους τελευταίους μήνες σχετίζεται με τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει από την Κομισιόν η οποία θέλει να καταργηθούν οι πολλαπλές ζώνες ώρας. Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα παίρνοντας ως δεδομένο ότι η αλλαγή ώρας δύο φορές το χρόνο έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τη γεωργία και την οδική ασφάλεια. Η θερινή ώρα καθιερώθηκε στην Ευρώπη το 1976 με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση και θεωρήθηκε μέσο για την καλύτερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός τις εργάσιμες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στη χειμερινή ώρα φέτος θα γίνει κανονικά, αλλά ίσως αυτή η φορά να είναι η τελευταία για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι όποιες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο 2019 και στη συνέχεια τα κράτη-μέλη θα καθορίσουν αν επιθυμούν να υιοθετήσουν την οδηγία και να διατηρήσουν μία ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και ποια θα είναι αυτή, η θερινή ή η χειμερινή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις χώρες να επιλέξουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Εάν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό τότε στις 31 Μαρτίου 2019 θα γίνει το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα. Οι χώρες δε που επιθυμούν να έχουν μόνιμα τη χειμερινή θα έχουν μια τελευταία δυνατότητα για αλλαγή στις 27 Οκτωβρίου 2019.

Η Κομισιόν το καλοκαίρι ζήτησε τη γνώμη των πολιτών: Περίπου 4,6 εκατ. Ευρωπαίοι απάντησαν στο ερώτημα και το 84% τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.