22 Οκτώβριος 2018, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2018, 16:05

Βαρθολομαίος για την Εκκλησία της Ουκρανίας: Μαύρη προπαγάνδα από τη Ρωσία (βίντεο)

  • Βαρθολομαίος για την Εκκλησία της Ουκρανίας: Μαύρη προπαγάνδα από τη Ρωσία (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Απάντηση στο Πατριαρχείο Μόσχας αλλά και μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια δεξίωσης από την ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση της Κοινότητας των 12 Αποστόλων του Φερίκιοϊ, ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε ότι τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου βασίζονται σε αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και είναι δεσμευτικά για όλους στην Ορθοδοξία.

«Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν τη λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Σηκώνοντας για πρώτη φορά το γάντι, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κατήγγειλε τη ρωσική πλευρά για «καλοπληρωμένα άρθρα» και για «μαύρη προπαγάνδα» που χτυπά το Φανάρι. Ακόμα σημείωσε με νόημα ότι «ο Θεός μάς έδωσε δύο αυτιά, το ένα από εδώ και το άλλο από εκεί», και τόνισε ότι «οι αδερφοί μας οι Σλάβοι δεν ανέχονται το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το γένος μας μέσα στην Ορθοδοξία».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει διακόψει κάθε δεσμό με το Φανάρι με αφορμή το Ουκρανικό. Μάλιστα από τη ρωσική πλευρά οι τόνοι ανεβαίνουν σε κάθε ευκαιρία: το Σάββατο ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «σχισματικό» μιας και αναγνώρισε τους σχισματικούς και εντάχθηκε ο ίδιος στο σχίσμα. Με παρόμοιες εκφράσεις ήταν και η παρέμβαση του Πατριάρχη Κυρίλλου.