22 Οκτώβριος 2018, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2018, 14:05

Τα επόμενα βήματα του Ζάεφ για να φτάσει στη Συμφωνία των Πρεσπών

  • Τα επόμενα βήματα του Ζάεφ για να φτάσει στη Συμφωνία των Πρεσπών
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα πειστούν να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης εμφανίζεται ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη «νίκη» της Παρασκευής και την εξασφάλιση των 80 ψήφων με τη «βοήθεια» των επτά ανταρτών του VMRO-DPMNΕ και του ενός ανεξάρτητου συνεργαζόμενου βουλευτή.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έχει μπροστά του άλλες δύο ψηφοφορίες μετά τη συζήτηση των συνταγματικών τροπολογιών.

«Υπάρχουν περισσότεροι βουλευτές που είναι πρόθυμοι να συνταχθούν μαζί σας για μια ακόμα φορά, και γι’ αυτό θα ήθελα να κάνω έκκληση για μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς. Θα ήθελα να καθίσουμε μαζί, να δούμε αυτές τις συνταγματικές τροπολογίες και στη συνέχεια να στηρίξουμε αυτή τη σημαντική διαδικασία που τελικά θα προσφέρει σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να οριστικοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Νόλα Ισμαϊλόφσκα Στάροβα, η οποία ανήκε στο VMRO-DPMNΕ και ψήφισε υπέρ, υποστηρίζει ότι αν δοθούν επιπλέον εγγυήσεις για τη «μακεδονική» ταυτότητα τότε και οι οκτώ θα στηρίξουν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τελικής ψηφοφορίας υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στα… κάγκελα κατηγορώντας τον Ζόραν Ζάεφ ότι εξασφάλισε την πλειοψηφία της Βουλής με απειλές και εκβιασμούς. «Είναι υπεύθυνος για την καταπάτηση του Συντάγματος, των νόμων και των δημοκρατικών διαδικασιών. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι λειτούργησε ενάντια στη βούληση των πολιτών», σημειώνει ο αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία 15 ημερών για να φέρει τα προσχέδια των συνταγματικών τροπολογιών που θα συζητηθούν στις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια στην Ολομέλεια. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν απαιτείται αυξημένη αλλά απλή πλειοψηφία, δηλαδή 61 ψήφοι από τις 120.

Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία απαιτεί και πάλι αυξημένη πλειοψηφία καθώς αντικείμενό της θα είναι τα τελικά κείμενα των τροπολογιών που θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ, θα διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες. Ωστόσο, εάν η διαδικασία προχωρήσει με το πιο αισιόδοξο σενάριο τότε η γειτονική χώρα θα έχει υιοθετήσει τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.