22 Οκτώβριος 2018, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2018, 15:33

Το μεγαλείο του προσφυγικού ελληνισμού από την Ανατολή στο «μουσείο μνήμης» της Καβάλας

  • Το μεγαλείο του προσφυγικού ελληνισμού από την Ανατολή στο «μουσείο μνήμης» της Καβάλας
    Εκθέματα στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δήμος Καβάλας / STR)

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην τελετή εγκαινίων του νέου κτηρίου του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, που πρόκειται να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το μακρύ και επίπονο ταξίδι των Ελλήνων προσφύγων αλλά και για τη ζωή τους κατά τα πρώτα χρόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

96 χρόνια μετά την αποβίβαση χιλιάδων προσφυγών στο λιμάνι της Καβάλας από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, ο νέος χώρος του μουσείου θυμίζει σε όλους τις σκληρές δοκιμασίες αλλά και την ανθεκτικότητα και το σθένος αυτών των ανθρώπων.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σοφία Τσίγκου, «τον Μάρτιο του 2009 ο Σύλλογος Μικρασιατών έλαβε την απόφαση δημιουργίας στην Καβάλα ενός "μουσείου μνήμης" για τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, για τον αγώνα των προγόνων τους να ριζώσουν στη νέα πατρίδα τους και να αρχίσουν μια νέα ζωή. Έτσι, με την πρωτοβουλία των μετέπειτα εφόρων του Μουσείου, άρχισε η αναζήτηση κειμηλίων και κάθε λογής αντικειμένων, που είτε προήλθαν από τις παλιές πατρίδες είτε αποκτήθηκαν εδώ στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στην Καβάλα και στην ευρύτερη περιοχή της».

Τον Μάρτιο του 2017, ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να παραχωρήσει το κτίσμα ενός ερειπωμένου μεντρεσέ στο Σύλλογο Μικρασιατών. Το νέο κτίσμα, που από την Κυριακή το μεσημέρι φιλοξενεί και επίσημα το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη που τιμά τη μνήμη και την ιστορία. Το ξύλο και η πέτρα έδεσαν αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα αναβάθμισε σημαντικά την περιοχή δίπλα στις Καμάρες.

Το νέο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού φιλοξενεί πάνω από 1000 κειμήλια-αντικείμενα: έπιπλα, ενδύματα, εικόνες, κεντήματα, εκκλησιαστικά είδη, αντικείμενα οικιακής χρήσης, καθώς και προσφυγικά έγγραφα και φωτογραφίες.

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, καθώς η ελληνική ιστορία και ο πολιτισμός δέχονται πρωτοφανείς προκλήσεις, το έργο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού αποκτά ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία, τιμώντας και προστατεύοντας την κληρονομιά των προσφύγων που δίχως τη θέλησή τους εγκατέλειψαν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τη μητέρα Ελλάδα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης.
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ21
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2018