21 Οκτώβριος 2018, 22:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2018, 22:02

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν οι κάτοικοι στην Ακρινή Κοζάνης

  • Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν οι κάτοικοι στην Ακρινή Κοζάνης
    (Φωτ.: ert.gr)

Εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων και σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε συζήτηση στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Ακρινής, που από το 2011 περιμένουν την μετεγκατάσταση του χωριού τους. Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μόλις 500 μέτρα από τις αποθέσεις τέφρας και χωμάτων από τα ορυχεία της ΔΕΗ και οι οποίες σχηματίζουν οροσειρές λόφων από 50 έως 150 μέτρα σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων περιμετρικά του χωριού δημιουργώντας περιβαλλοντική και χωροταξική ασφυξία.

Αποφασίστηκε ομόφωνα και με την σύμφωνη γνώμη των πέντε βουλευτών της ΠΕ Κοζάνης (τεσσάρων του ΣΥΡΙΖΑ και ενός της ΝΔ) να υποβληθεί ερώτηση στη Βουλή, που θα την υπογράφουν και οι πέντε βουλευτές, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όπου θα ζητείται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις τόσο της κυβέρνησης αλλά πολύ περισσότερο της ΔΕΗ για τη συμμετοχή της στο μερίδιο του κόστους της μετεγκατάστασης του οικισμού. Επίσης έγινε δεκτή η πρόταση του δημάρχου Κοζάνης για αυστηροποίηση των ελέγχων ως προς την τήρηση όλων των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε όλο το πλέγμα της δραστηριότητας στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ.

Η πρόταση των κατοίκων ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση στην ΔΕΗ να εισέλθει στην έκταση των 5.000 στρεμμάτων του κάμπου της Ακρινής που έχει απαλλοτριώσει για την επέκταση του ορυχείου της, εάν δεν έχει υπογραφεί του προεδρικό διάταγμα που θα προβλέπει το σχέδιο και τις διαδικασίες μετέγκαταστασης του οικισμού, έγινε δεκτή από το σύνολο των παρευρισκόμενων και ειδικότερα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη και τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη. Συμφωνήθηκε τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία με εκπροσώπους των κατοίκων και της αυτοδιοίκησης σε μια ύστατη προσπάθεια να συνεννόησης να συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν καρποφορήσουν οι παραπάνω ενέργειες, οι κάτοικοι συμφώνησαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στην ΔΕΗ, παραλύοντας τομείς που σχετίζονται με την εξορυκτική δραστηριότητά της.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Παύλος Πουτογλίδης διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση του προβλήματος και προειδοποίησε ότι «εάν δεν πάρουμε το προεδρικό διάταγμα πριν από τις εκλογές θα ξέρουμε ότι είμαστε μόνοι μας και τότε θα ακολουθήσουν πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις».

«Είμαστε κράτος δικαίου και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, θα πρέπει η κυβέρνηση και η ΔΕΗ να εφαρμόσουν τον νόμο που προβλέπει τον οδικό χάρτη για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τη μετεγκατάσταση του οικισμού» τόνισε ο πρόεδρος ανέργων και περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης και προειδοποίησε ότι ο σύλλογος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίων των στελεχών της ΔΕΗ για την αδιαφορία που επιδεικνύουν στο θέμα της μετεγκατάστασης. Ακόμη, θα κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για μη τήρηση της νομοθεσίας. «Όλοι σας υπολογίζετε το πολιτικό κόστος αλλά δεν υπολογίζεται τις ζωές μας» δήλωσε οργισμένος ο Χαράλαμπος Σισμανίδης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές και τόνισε ότι θα «αγωνιστούμε με κάθε μέσο για να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον το χωριό μας».

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που διαθέτουν στον κάμπο και που τους προσφέρουν εισόδημα, χρόνο με το χρόνο απαλλοτριώνονται προκειμένου να επεκταθούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες του ορυχείου του νοτίου πεδίου. Η Ακρινή σε αντίθεση με αλλά χωριά όπου προχώρησαν ομαλά οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και οι αποζημιώσεις των περιουσιών των κατοίκων από την ΔΕΗ, έχει την ατυχία να μην διαθέτει λιγνίτη στο υπέδαφος της. Γεγονός που υποχρέωσε την πολιτεία τόσο το 2011 όσο και το 2017 να αποτυπώσει σε δύο νόμους ότι «οι δαπάνες απαλλοτρίωσης των περιουσιών των κατοίκων και της μετεγκατάστασης της Ακρινής θα επιβαρύνουν το κράτος και την ΔΕΗ αντίστοιχα σε ποσοστό 50% κάθε πλευράς».

Οι κάτοικοι ζήτησαν επίμονα να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των κατοίκων του χωριού εξέφρασαν την απορία προς τους προς βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Κοζάνης, πώς είναι δυνατόν εδώ και ένα χρόνο να μην εφαρμόζεται ο νόμος 4495/2017 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017), που προβλέπει ότι «η ΔΕΗ πρέπει να υποβάλλει σχέδιο στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής ώστε να εγκριθεί στη συνέχεια υπό την μορφή του προεδρικού διατάγματος και το ελληνικό κράτος με την ΔΕΗ να αναλάβουν κατά 50% έκαστος τις αποζημιώσεις των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων και την μετεγκατάσταση του οικισμού».

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ανάφερε ότι από το 2015 έχουν γίνει τρεις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κάθε φορά «διαπιστώναμε ότι τα χρονοδιαγράμματα πήγαιναν προς τα πίσω, ενώ από τις συζητήσεις καταλαβαίναμε ότι δεν υπάρχει διάθεση από τη πλευρά της ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει τη μετεγκατάσταση. Υπάρχει εμπαιγμός από την πλευρά της ΔΕΗ και των αρμοδίων ως προς το συγκεκριμένο θέμα».

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης εξήγησε ότι οι ρεαλιστικές επιλογές είναι στο «να πιεστεί η ΔΕΗ να βάλει τα χρήματα της μετεγκατάστασης, αλλιώς τα χρήματα να τα βάλει η κυβέρνηση» και έφερε ως παράδειγμα την απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων με την κατολίσθηση του ορυχείου όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει εξ ολοκλήρου την μετεγκατάσταση του οικισμού ύψους 42 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τον Νοέμβριο στη Βουλή θα δίδεται η δυνατότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να κηρύξει την απαλλοτρίωση του οικισμού και αναρωτήθηκε «εάν θα ήταν σκόπιμο να ακολουθήσουμε στην υπόθεσή της Ακρινής τον οδικό χάρτη των Αναργύρων».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπ. Κουταβάς.