21 Οκτώβριος 2018, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2018, 16:51

Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο στη Δυτική Αυστραλία

  • Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο στη Δυτική Αυστραλία
    Ο Άγιος Παΐσιος (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς)

Στον χώρο που βρίσκεται η Μονή του Αγ. Ιωάννη του Βουνού, σε έναν λόφο στο προάστιο Forrestfield του Περθ, θα χτιστεί μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση του μοναστηριού, που θα είναι το πρώτο αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο στην Αυστραλία. Πέρυσι έκλεισαν 40 χρόνια από την επίσκεψη του Αγίου Παϊσίου στην Αυστραλία, το 1977, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, ο οποίος γνωριζόταν με τον Άγιο από τις επισκέψεις του στο Άγιον Όρος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αγίου Παϊσίου στην Αυστραλία, πιθανότατα συζητήθηκε και το κτίσιμο μοναστηριών στη χώρα, που αποτελούσε διακαή επιθυμία του Αγίου και του Αρχιεπισκόπου.

Μάλιστα υπήρχε ήδη ο χώρος, δέκα στρέμματα γης σε έναν λόφο στην τοποθεσία του Forrestfield που δώρισαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τον Μάιο του 1974 οι αδελφοί Σταύρος, Ηρακλής και Γιώργος Κακούλας. Συγκεκριμένα, επιθυμία τους ήταν να κτιστεί εκεί ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγ. Ιωάννη του Βουνού, ομώνυμο του μοναστηριού που βρίσκεται στο νησί του Καστελόριζου, από όπου κατάγονται τα τρία αδέλφια. Η πρώτη λειτουργία στο χώρο έγινε από τον Επίσκοπο Ιεζεκιήλ στις 11 Οκτωβρίου 1976 και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό στις 28 Ιανουαρίου 1980.

Το 2005 έφτασε στη Δυτική Αυστραλία με ιδιαίτερες προσπάθειες του επισκόπου Νικάνδρου, ο ιερομόναχος Ευάγριος και αργότερα ο μοναχός Θαλάσσιος. Ο γέροντας Ευάγριος, που είναι σήμερα ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννου, ήταν μοναχός για περίπου 14 χρόνια στο Άγιον Όρος, στη Μονή της Σιμωνόπετρας. Γνώριζε τον Άγιο Παϊσιο και μάλιστα σήμερα στη Μονή του Άη Γιάννη υπάρχουν ένα σκουφάκι κι ένα κομποσκοίνι του Αγίου Παϊσίου, που θα τοποθετηθούν στο μοναστήρι.

  • Πηγή: sbs.com.au.