21 Οκτώβριος 2018, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2018, 11:49

Αφγανιστάν: Βία και χάος στις εκλογές, τουλάχιστον 36 νεκροί

  • Αφγανιστάν: Βία και χάος στις εκλογές, τουλάχιστον 36 νεκροί
    Πολίτες στο Αφγανιστάν έξω από εκλογικό κέντρο που έχει δεχτεί επίθεση με πυρά (Φωτ.: EPA / Jawad Jalali)

Βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 36 νεκρούς και χάος που εμπόδισε πολλούς πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν, είναι η εικόνα που επικρατεί στο Αφγανιστάν. Μέχρι το πρωί η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί, καθώς 401 εκλογικά τμήματα δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το Σάββατο, εξαιτίας διαφόρων δυσλειτουργιών και προβλημάτων, όπως ελλείψεις εκλογικών καταλόγων, αντιπροσώπων και υπαλλήλων, βλάβες στα τερματικά ή αδυναμία του προσωπικού να χειριστεί τα μηχανήματα για την αναγνώριση βιομετρικών δεδομένων, που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα το πρωί, αφού οι αρμόδιες αρχές ανακήρυξαν τη σημερινή μέρα αργία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αχτάρ Μοχάμαντ Ιμπραχίμι δήλωσε ότι συνολικά σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι, ανάμεσά τους 27 άμαχοι, σε 193 συμβάντα σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Οι 15 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην Καμπούλ, ενώ περίπου εκατό πολίτες τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν ένοπλοι εναντίον πέντε εκλογικών τμημάτων, με τουλάχιστον 70 ρουκέτες και αυτοσχέδιους μηχανισμούς.

Παρόλα αυτά, ο Ιμπραχίμι εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι στις εκλογές αυτές διαπράχθηκαν κατά «50% λιγότερες επιθέσεις από ό,τι στις προεδρικές εκλογές το 2014», όταν «είχαν καταγραφεί πάνω από 400 συμβάντα».

Πάντως ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ο οποίος το πρωί προέτρεψε για άλλη μια φορά τους πολίτες να «απόσχουν από τη συμμετοχή» σε αυτό το «θέατρο» ώστε να «προστατεύσουν τη ζωή τους», έκανε λόγο για 407 επιθέσεις της οργάνωσης.

Στην Κανταχάρ η ψηφοφορία αναβλήθηκε ως το προσεχές Σάββατο, έπειτα από επίθεση των Ταλιμπάν την Πέμπτη που αποδεκάτισε το επιτελείο των υπηρεσιών ασφαλείας της επαρχίας.

Στην Καμπούλ, όπου ο πληθυσμός ξεπερνά τα 5 εκατ., ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισαν δεν ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Η σύνθεση της νέας Βουλής των 250 εδρών, που διεκδικούν πάνω από 2.500 υποψήφιοι, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 10 Νοεμβρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.