21 Οκτώβριος 2018, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2018, 10:28

Βρετανία: Ερευνητές ανέπτυξαν τεχνητό οισοφάγο

  • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί
    (Φωτ.: EPA / Carmen Jaspersen)

Ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση των προβλημάτων στον οισοφάγο έκαναν επιστήμονες στο Λονδίνο, οι οποίοι ανέπτυξαν τεχνητό οισοφάγο και τον εμφύτευσαν σε ποντίκια με επιτυχία, ανοίγοντας περισσότερο τον δρόμο της αναγεννητικής ιατρικής.

Την καινοτομία έκαναν ερευνητές του Great Ormond Street Hospital (GOSH) και του Ινστιτούτου Francis Crick, οι οποίοι χρησιμοποίησαν οισοφάγο από ποντίκια και βλαστοκύτταρα από μυς και συνδετικό ιστό, τόσο ανθρώπινο όσο και ποντικιών.

Αυτό τους βοήθησε να διακρίνουν τη διαφοροποίηση κάθε ιστού που αναπτύχθηκε.

Στη συνέχεια εμφύτευσαν τον ιστό στην κοιλιά των ποντικιών και διαπίστωσαν ότι μία εβδομάδα μετά είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται αιμοφόρα αγγεία και ιστός με τη δομή και τη λειτουργία του οισοφάγου. Μάλιστα, ο τεχνητός οισοφάγος παρουσίασε την κίνηση του φυσιολογικού οισοφάγου, η οποία είναι απαραίτητη για να κατέβει η τροφή στο στομάχι.

Ο οισοφάγος είναι ένα σύνθετο όργανο, που αποτελείται από διαφορετικούς τύπους ιστού και λειτουργεί σαν «αγωγός» που μεταφέρει την τροφή και τα υγρά από το στόμα στο στομάχι. Σύμφωνα με το BBC, στη Βρετανία γεννιούνται κάθε χρόνο 3.000 παιδιά χωρίς φυσιολογικό οισοφάγο, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να τραφούν φυσιολογικά.

Μία από τις παθήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ατρησία οισοφάγου, μια συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία ο οισοφάγος διακόπτεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής του, με αποτέλεσμα να μην επικοινωνεί με το στομάχι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν προβλήματα σε παιδιά που γεννιούνται με κατεστραμμένο ή και ανύπαρκτο οισοφάγο.

Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Nature Communications.

  • Με πληροφορίες από το BBC.