21 Οκτώβριος 2018, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2018, 19:59

Όμηρος Παχατουρίδης: Ο χορός σέρρα συμβολίζει τον Πόντο

  • Αιωνία η μνήμη;
    Από το προφίλ του Όμηρου Παχατουρίδη στο facebook (φωτ.: Μανόλης Καζεράκης)

Η αυλαία των Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, της πιο λαμπρής γιορτής πολιτισμού και ποντιακής παράδοσης, πέφτει κάθε χρόνο με το χορό σέρρα. Δεκάδες πυρριχιστές από τρεις γενιές Ποντίων κατακλύζουν τη σκηνή χαρίζοντας μοναδικό θέαμα και ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές που τους παρακολουθούν. Ο κύριος συντονιστής του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων για το χορό σέρρα Όμηρος Παχατουρίδης μιλά στο pontos-news.gr και αποκαλύπτει τι ετοιμάζει ο ΣΠΟΣ για το 14ο Φεστιβάλ Ποντίων Χορών.

«Ο χορός σέρρα συμβολίζει τον Πόντο. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία συμβολικά χαρακτηριστικά του ποντιακού πολιτισμού» τονίζει ο Όμηρος Παχατουρίδης.

Οι χορευτές περήφανα θα χτυπήσουν τα πόδια τους ρυθμικά στους σκοπούς της αλησμόνητης πατρίδας το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στη Λάρισα, στο 14ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. «Τα τελευταία έξι συνεχή χρόνια που φέρω την τιμή του συντονιστή των ομάδων απόδοσης του χορού σέρρα για τον ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων και πέρυσι για όλους τους ΣΠΟΣ. Όταν αντικρίζω το μοναδικό αυτό θέαμα της παρουσίασης του χορού από χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδος, μου προκαλούνται ρίγη συγκίνησης και ένα αίσθημα ολοκλήρωσης» εκμυστηρεύεται στο pontos-news.gr.

Οι πυρριχιστές του ΣΠΟΣ δηλώνουν πανέτοιμοι, σύμφωνα με τον κύριο συντονιστή τους. «Είναι πλέον γνωστή η μορφή αυτή του χορού στους περισσότερους χορευτές, οπότε και το έργο μας είναι πια καθαρά σχεδόν συντονιστικό. Ευελπιστώ πως την Κυριακή 21 Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν οι πρόβες και θα είναι όλοι έτοιμοι για την συμμετοχή τους στο 14ο Φεστιβάλ» ανέφερε ο Όμηρος Παχατουρίδης.

Στην ερώτησή μας αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη στην παρουσία του ΣΠΟΣ στο Φεστιβάλ, ο χοροδιδάσκαλος απαντά: «Έχω την αίσθηση –και μάλλον έτσι πρέπει– πως οι όποιες εκπλήξεις θα μετατεθούν για το 2019, έτος ορόσημο για την ποντιακή κοινότητα, τουλάχιστον όσο αφορά τη παρουσίαση του συγκεκριμένου χορού».

Ελένη Κάλλη

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ03
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2018
19:00
Η μεγάλη γιορτή του ποντιακού ελληνισμού στη Λάρισα.