19 Οκτώβριος 2018, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2018, 16:51

Τσίπρας: Η επιστολή παραίτησης Κοτζιά είναι προσωπική και δεν την δημοσιοποιώ

  • Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Julien Warnand)

Προσπάθεια εκτόνωσης του τεταμένου πολιτικού κλίματος, που επικρατεί λόγω της παραίτησης Κοτζιά, έκανε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, και ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, είπε ότι χθες πράγματι ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του, σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», αλλά ο ίδιος ξεκαθάρισε δεν θα δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της.

Πρόσθεσε ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει και υπογράμμισε ότι δεν συνηθίζει να δημοσιοποιεί επιστολές που απευθύνονται στον ίδιο ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνει ούτε τώρα. «Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι το Σάββατο (20/10) θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά, του οποίου εξήρε το έργο στο υπουργείο Εξωτερικών. Συνεχίζοντας την απάντησή του, προχώρησε σε προσωπικές αναφορές στον Ν. Κοτζιά λέγοντας ότι έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην εξωτερική πολιτική, εφαρμόζοντας πολιτικές «που μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε».

Τόνισε ακόμη ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και συμπλήρωσε πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια. «Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στο εσωτερικό ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της «δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβένεφ (και για την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα), καθώς και με τον Ινδό αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη στη ΔΕΘ του 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο αντιπρόεδρο με τον οποίο εστίασαν στις ευκαιρίες για συνεργασία. Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει για την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τον Κινέζο πρωθυπουργό που συναντά σήμερα το απόγευμα.