19 Οκτώβριος 2018, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2018, 16:52

Κατεπείγουσα έρευνα για τα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ

  • ΥΠΕΞ: Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις ειδεχθείς επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διαρροή πληροφοριών σχετικά με τη διάθεση ποσών από τα αποκαλούμενα «μυστικά κονδύλια» του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, ζήτησε σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης.

Την έρευνα έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια που καλείται να εξακριβώσει εάν διαπράχθηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, όπως το κακούργημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας.

Αφορμή για την εντολή του εισαγγελέα στάθηκε δημοσιοποίηση σε ηλεκτρονικό μέσο στοιχείων που φέρονται να προέρχονται από υλικό που εστάλη στην Βουλή σχετικά με τη διάθεση απόρρητων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Τη δημοσιοποίηση των επίμαχων στοιχείων καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τόσο το γραφείο του Πρωθυπουργού, που αναφέρεται σε «δήθεν πληροφορίες» και που τονίζει πως η διαρροή «θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα», όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής που κάνει λόγο για «δήθεν απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ».

Το δημοσίευμα ανέφερε πως ο φάκελος μεταφέρθηκε από διπλωματικό υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών στη Βουλή, ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και περιείχε τρεις κωδικούς με το συνολικό ποσό της δαπάνης ύψους ενός εκατ. ευρώ. Το ποσό, σημειώνει το άρθρο, χρησιμοποιήθηκε για ΜΜΕ στα Βαλκάνια αλλά και για τη στήριξη Ορθόδοξων εκκλησιών.