19 Οκτώβριος 2018, 16:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2018, 16:29

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΙΣΥΠΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΙΣΥΠΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έγινε δεκτή τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) αποτελούμενη από τον αναπληρωτή πρόεδρό της Εφραίμ Κυριζίδη, τον γενικό γραμματέα της Βασίλη Μωυσίδη και το μέλος του ΔΣ της Συνομοσπονδίας (και πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων) Γιώργο Βαρυθυμιάδη.

Η συνάντηση είχε διάρκεια πενήντα λεπτά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για θέματα που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΙΣΥΠΕ και συνυπογράφεται από τον πρόεδρο της Γιώργο Αμαραντίδη και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μωυσίδη, ως πρώτιστο θέμα από πλευράς Συνομοσπονδίας ετέθη η ενότητα στο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, ενώ εστίασε στην 19η Μαΐου 2019, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η αντιπροσωπεία της ΔΥΣΙΠΕ δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησαν επίσης την προσωπική συμβολή του και παρέμβαση στην κυβέρνηση για την προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας προς αναγνώριση στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια κοινοβούλια.

Τέλος, επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της μη αναφοράς στα βιβλία Ιστορίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει συνάντηση της ΔΙΣΥΠΕ με τον υπουργό Παιδείας ούτως ώστε να δοθεί άμεση λύση στο θέμα αυτό.

Από πλευράς Προεδρίας παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Αικατερίνη Κόικα, ο γεν. γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτριος Πλευράκης και η διευθύντρια Ευρώπης Ευανθία Παπαδάτου.