19 Οκτώβριος 2018, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2018, 13:08

Κρας τεστ για τον Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή

  • ΠΓΔΜ: Ο Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές για τις συνταγματικές τροπολογίες
    Ο Ζόραν Ζάεφ μιλά στην Ολομέλεια της βουλής της πΓΔΜ (φωτ. αρχείου: EPA / Georgi Licovski)

Ο… μαγικός αριθμός 80 συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ που βλέπει ότι ίσως δυσκολευτεί να περάσει το σκόπελο της Βουλής. Εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη από τις συνολικά τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία είναι προαπαιτούμενο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι σημερινές εξελίξεις θα αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα γραφής για τις τάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τους κάλεσε να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αν και προς το παρόν φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονται για την εξασφάλιση των 2/3 της Βουλής. Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 72 ψήφους.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και αν μετά τις τρεις ψηφοφορίες δεν υπάρξει η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση τότε είναι πολύ πιθανό η πΓΔΜ να βρεθεί στη δίνη των πρόωρων εκλογών. Οι εξελίξεις ανησυχούν την Ουάσινγκτον η οποία τη Δευτέρα στέλνει στα Σκόπια τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Ματ Πάλμερ, ο οποίος θα μεταφέρει εκ νέου τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα επισημάνει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή τη φάση του ταξιδιού του ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι πιθανό να επισκεφθεί και την Αθήνα.