Αυτή η βελουδένια φάβα είναι έτοιμη σε μόλις 30΄. Απογειώνουμε τη γεύση με σαρδέλες του κουτιού, ελιές, κάππαρη, και μπρουσκέτες με ελαιόλαδο και ξερό θυμάρι.
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. κόκκινες φακές
- 1 μέτριο καρότο, χοντροτριμμένο
- 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 2 κ.γ. χυμός λεμονιού
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι,
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα λαδιού σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το καρότο με το τζίντζερ για 2-3΄, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τις φακές και 400 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 15΄ ή μέχρι να μαλακώσουν, να πιουν το νερό και να αρχίσουν να διαλύονται. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Λιώνουμε τις φακές ανακατεύοντας έντονα με την κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια χοντροθρυμματισμένη κρέμα. Αδειάζουμε σε μπολ.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τη φάβα. Συνοδεύουμε με σαρδέλες του κουτιού, ελιές, κάππαρη, και μπρουσκέτες με ελαιόλαδο και ξερό θυμάρι.
- Πηγή: gastronomos.gr / Νένα Ισμυρνόγλου.