24 Ιανουάριος 2014, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:37

Εντυπωσίασε η κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας!

  • Εντυπωσίασε η κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας!

Εντυπωσίασε η κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας! Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Μια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014. Μέσα σε μια ζεστή και γιορταστική ατμόσφαιρα με κρασί και μεζέδες, μέλη και φίλοι που ξεπέρασαν τους 400 καλεσμένους συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Συλλόγου και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Η κ. Σοφία Σαββίδου, Δημοτική Σύμβουλος Αγ.Βαρβάρας, Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους , τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο σύλλογος και φέτος έγινε πυξίδα και φάρος φωτεινός στο μεγάλο ταξίδι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού. Οι δραστηριότητες ήταν πάρα πολλές, διοργάνωσε αλλά και συμμετείχε σε αξιόλογες και σημαντικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Αθήνας και εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά κανάλια. Τέλος προσκάλεσε όλους να γίνουν συμμέτοχοι στις δραστηριότητές του.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος, βράβευσε μέλη του χορευτικού συγκροτήματος, που πέρασαν σε Ανώτερες Σχολές της Αθήνας:
Μαρία Νικολαϊδη – Προσχολική Αγωγή,
Φώτης Καρασαββίδης – Αρχιερατική Σχολή,

Ο πάτερ –Μελέτιος ευλόγησε την πίτα και οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις ανάλογες ευχές.

Τα 80 παιδιά του Συλλόγου, μαζί με το τμήμα ενηλίκων, έψαλλαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, χόρεψαν, τραγούδησαν και παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο «καλαντόνερον», έθιμο της Πρωτοχρονιάς στον Πόντο. Καλαντόνερο ονομαζόταν το πρώτο νερό που έπαιρναν τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς από το πηγάδι απ’ όπου προμηθεύονταν πόσιμο νερό. Στο τέλος πρόσφεραν στην Χοροδιδάσκαλό τους κ. Σοφία Σαββίδου, με συγκίνηση και αγάπη δώρα και λουλούδια, για την προσφορά της στο Σύλλογο.

Άξιο λόγου είναι ότι τα πολύ μικρά παιδία έδωσαν ευχές για τη νέα χρονιά με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, στην ποντιακή διάλεκτο κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα των καλεσμένων.

Στη συνέχεια ακολούθησε χορός για όλους Και οι τέσσερις γενιές χόρεψαν πιασμένοι χέρι – χέρι με το ίδιο άσβεστο πάθος των προγόνων μας. Ήταν μια γιορτή χαράς, κοινωνικής επαφής και νοσταλγίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ.Γ.Καπλάνης, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ.Λ.Αθανασιάδης , οι Αντιδήμαρχοι Αγ.Βαρβάρας κ.Α.Λεωτσάκος και κ.Σ.Μίχος, η Γραμ.Δημ.Συμβουλίου κ.Α.Γούναρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ Σ.Σαββίδης, Μ.Παπαδάκου και οι Επικεφαλείς Παρατάξεων Γ.Ρεμπής, Ν.Σιαραμπή, Γ.Γεωργιανάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ.Ερμίδου, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ.Μπατσάρας, ο Υποψ.Δημ.Συμβουλος κ.Χ.Μπουράνης από την παράταξη του κ.Μιχ.Νικητάκη, ο κ.Κ.Σαχανίδης (Συγγραφέας & Ποιητής της Ποντιακή Διαλέκτου), ο κ.Β.Καραγιαννίδης Αντιπρόεδρος ΕΛΛΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ, εκπρόσωποι αδελφών σωματείων Νίκαιας, Καλλιθέας «Αργοναύται Κομνηνοί», Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Αιγάλεω, Ερέτριας, Ποντίων Επιστημόνων, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Εφέδρων Αξιωματικών, οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Συλλόγου κ.Παπαδόπουλος, κ.Γρηγοριάδου, κ.Σαββίδης, η Δ/ντρια Δημ.Παιδ.Σταθμών Αγ.Βαρβάρας κ.Ε.Σερμέα, καθώς και εκπρόσωποι από το Χορευτικό Όμιλο Νέας Περάμου και το Χορευτικό Όμιλο Νέων & Φίλων Πάτμου.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery