19 Οκτώβριος 2018, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2018, 10:38

Πόρισμα-καταπέλτης για τη φωτιά στο Μάτι: Υπήρχε χρόνος για εκκένωση της περιοχής!

  • Πόρισμα των εισαγγελέων για τη φωτιά στο Μάτι: Οι ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με την πλάτη στον τοίχο στήνει την κρατική μηχανή ο Δημήτρης Λιότσιος, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος που πραγματοποίησε την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής. Το πόρισμά του ισοδυναμεί με χαστούκι για το κράτος αφού αναφέρει πως εκείνοι οι οποίοι έπρεπε να αντιδράσουν τις κρίσιμες στιγμές αιφνιδιάστηκαν και απλά πάγωσαν.

Υπήρχε χρόνος για εκκένωση υποστηρίζει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής ενώ εκτιμά πως υπήρχε χρόνος και για να σβήσει η φωτιά εν τη γενέσει της!

Το πόρισμα αναφέρει πως η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει εάν οι δύο υδροφόρες που βρίσκονταν στην περιοχή δεν είχαν κληθεί να πάρουν μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κινέτα που είχε ξεσπάσει νωρίτερα.

«Υπήρχε χρόνος για εκκένωση»
Εκείνο που συγκλονίζει όμως περισσότερο είναι η εκτίμηση πως: «η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής». Ο Δημήτρης Λιότσιος αναφέρει μάλιστα, πως οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα μπορούσαν «με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λ. Μαραθώνος έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου ένα χιλιόμετρο, δηλαδή 15 με 20 λεπτά άνετου βαδίσματος».

Δυστυχώς όμως «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης». Επιπλέον η Πολιτική Προστασία, όσο και η ηγεσία της Πυροσβεστικής αγνόησαν  τις προειδοποιήσεις από τις 17:10 του πιλότου του ελικοπτέρου Ericsson έως τις 17:45 για «φωτιές στις αυλές». Η Περιφέρεια Αττικής, από την πλευρά της, αντέδρασε όταν πλέον ήταν πολύ αργά, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε όταν όλα πλέον για τους κατοίκους στο Νέο Βουτζά και το Μάτι είχαν τελειώσει!