19 Οκτώβριος 2018, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2018, 15:18

«Ξύπνα Βασίλη»! – Στο Εθνικό Θέατρο η αιχμηρή πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά (φωτο, βίντεο)

 • «Ξύπνα Βασίλη»! – Στο Εθνικό Θέατρο η αιχμηρή πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά (φωτο, βίντεο)
  Η σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη κυριαρχεί στις φωτογραφίες του Πάτροκλου Σκαφιδά (φωτ.: Εθνικό Θέατρο / Πάτροκλος Σκαφιδάς)
 • «Ξύπνα Βασίλη»! – Στο Εθνικό Θέατρο η αιχμηρή πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά (φωτο, βίντεο)
 • «Ξύπνα Βασίλη»! – Στο Εθνικό Θέατρο η αιχμηρή πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά (φωτο, βίντεο)
 • «Ξύπνα Βασίλη»! – Στο Εθνικό Θέατρο η αιχμηρή πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά (φωτο, βίντεο)

Με ένα σπουδαίο και επίκαιρο όσο ποτέ έργο, του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά, ξεκινά σήμερα η θεατρική περίοδος στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στο Εθνικό Θέατρο. Η διαχρονική πολιτική σάτιρα Ξύπνα Βασίλη, που ανέβηκε για πρώτη φόρα το 1965, παρουσιάζεται στο Εθνικό μετά από πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού προς τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη, ο οποίος φέτος εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς με τη δουλειά του σε Βάκχες και Πέρσες.

Το έργο, που καυτηριάζει την αλλαγή των πολιτικών πεποιθήσεων μετά την απόκτηση πλούτου, φέρνει στη σκηνή την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’60 με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο.

Ο συντηρητικών πεποιθήσεων Βασίλης, ο προοδευτικός Μάνος, ο αξέχαστος ποιητής Φανφάρας αλλά και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου, μέσω της σκηνοθετικής ματιάς του Άρη Μπινιάρη μοιάζουν σαν πρόσωπα βγαλμένα από τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η ικανότητα του Ψαθά να λέει τα πιο σοβαρά πράγματα με τρόπο που το γέλιο να εκμαιεύεται αβίαστα φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην ιδιόχειρη θεατρική φόρμα του σκηνοθέτη, γεγονός που φωτίζει τους χαρακτήρες του έργου με ένα «αλλιώς» γεμάτο σήμερα.


Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης

Ένας θίασος που θα κάνει εντύπωση
Όμως η φρέσκια σκηνοθετική ματιά δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί εάν ο θίασος που θα ζωντανέψει τους ήρωες του Πόντιου συγγραφέα δεν ήταν πραγματικά διαλεχτός! Οι Γιώργος Γάλλος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Ηρώ Μπέζου, Άρης Μπινιάρης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής, Λυδία Τζανουδάκη, Έλενα Τοπαλίδου και Αινείας Τσαμάτης αποτελούν ένα καστ ηθοποιών που ταιριάζουν απόλυτα στους χαρακτήρες του Δημήτρη Ψαθά.


Στο ρόλο του Βασίλη ο Γιώργος Γάλλος

Τη διασκευή έχει κάνει η Θεοδώρα Καπράλου, ο Πάρις Μέξης υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, η μουσική είναι του Φώτη Σιώτα, η Στέλλα Κάλτσου σχεδίασε τους φωτισμούς, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Δώρα Ξαγοράρη. Επί σκηνής θα βρίσκονται οι μουσικοί Φώτης Σιώτας και Δημήτριος Τσεκούρας.


Ελισάβετ Κωνσταντινίδη (φωτ.: Πάτροκλος Σκαφιδάς)

Υπόθεση του έργου
Βρισκόμαστε στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου. Ο Βασίλης, συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων, και ο Μάνος, προοδευτικών, συγκρούονται για τις συνθήκες εργασίας αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Πολύ γρήγορα, όμως, η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο συναδέλφων αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στα ήθη και το πνεύμα της νέας εποχής;


Η κυρία Φαρλάκου...

Μια έκθεση φωτογραφίας, φόρος τιμής στον Ψαθά
Με αφορμή την «επιστροφή» του Δημήτρη Ψαθά στο Εθνικό Θέατρο μετά από 25 χρόνια, σήμερα εγκαινιάζεται και η έκθεση φωτογραφίας «Δημήτρης Ψαθάς – Ιστορικές φωτογραφίες» με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της εγγονής του Λένας Νίτσου. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν σπουδαίους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο και πρωταγωνίστησαν στα έργα του συγγραφέα. Το υλικό είναι από τις πρεμιέρες και τις πανηγυρικές παραστάσεις των έργων.


(Φωτ.: Αρχεία Μαρίας Ψαθά και Λένας Νίτσου)

Οι Δημήτρης Χoρν, Άννα Συνοδινού, Μαίρη Αρώνη, Κατερίνα Ανδρεάδη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Βασίλης Λογοθετίδης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γιάννης Γκιωνάκης, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκος Σταυρίδης, Κώστας Βουτσάς, Νίκος Ρίζος, Γιώργος Κωνσταντίνου και Άννα Παναγιωτοπούλου είναι μόνο μερικά από τα ιερά τέρατα του ελληνικού θεάτρου που έγιναν ένα με τους χαρακτήρες των έργων του Δημήτρη Ψαθά.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο φουαγέ της Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» από σήμερα έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2019.

Πόπη Παπαγεωργίου

 • Όλες οι φωτογραφίες της παράστασης είναι του Πάτροκλου Σκαφιδά.
 • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Εθνικό Θέατρο - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00.
  Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη-Πέμπτη, ενιαία τιμή 15€, Παρασκευή, ενιαία τιμή 13€, Σάββατο-Κυριακή, ενιαία τιμή 18€. Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10€ (κάθε Πέμπτη), άνω 65 ετών 10€ (κάθε Τετάρτη), κάρτα ανεργίας 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη), ΑμΕΑ 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & σαββατοκύριακο), πολύτεκνοι 10€ (καθημερινά & σαββατοκύριακο).
  Πληροφορίες-κρατήσεις: 2105288170-171, 2107234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), ticketservices.gr και στο tickets.public.gr
  Ώρες λειτουργίας ταμείων κτηρίου Τσίλερ: από 19/9/2018 έως 14/10/2018, Τετάρτη-Κυριακή 09:00-16:30, από 17/10 Τετάρτη έως Κυριακή 09:00-21:00.
Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ19
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2018