18 Οκτώβριος 2018, 20:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2018, 20:39

ΗΠΑ: Το Γενικό Προξενείο στο Ισραήλ συγχωνεύεται με τη νέα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

  • ΗΠΑ: Το Γενικό Προξενείο στο Ισραήλ συγχωνεύεται με τη νέα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
    Η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Μετά την αμφιλεγόμενη απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγχωνεύσουν τη νέα διπλωματική αποστολή με το Γενικό Προξενείο που εξυπηρετεί τους Παλαιστίνιους.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον «για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα» των υπηρεσιών της.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό «δεν σηματοδοτεί την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής για την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη ή τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Πομπέο επέμεινε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι δεσμευμένη στην ειρηνευτική προσπάθεια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο, ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κυβέρνηση Τραμπ αποσαφηνίζει ότι εργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για να επιβάλει ένα Μεγάλο Ισραήλ αντί για τη λύση των δύο κρατών».

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση κατήγγειλε την απόφαση συγχώνευσης του προξενείου με την πρεσβεία χαρακτηρίζοντάς την «ιδεολογική». Μετά και τις προηγούμενες προσβολές απέναντι στους Παλαιστίνιους, «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στην ειρηνευτική προσπάθεια», τόνισε ο Ερεκάτ, ο «υπ' αριθμόν 2» της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.