18 Οκτώβριος 2018, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2018, 18:18

Προκλητικές συστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προς την Ελλάδα

  • Προκλητικές συστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προς την Ελλάδα
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: mfa.gov.tr)

Τη δική της απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δίνει η Άγκυρα, ανεβάζοντας τους τόνους στο Αιγαίο. Η τουρκική διπλωματία τονίζει ότι το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε σήμερα το πρωί νέες σεισμικές έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» στη Μεσόγειο, και ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Αθήνας είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Άγκυρα στην ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα, και καταλήγει: «Με αυτήν την αφορμή συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που εστάλη στην περιοχή επιχείρησε να παρενοχλήσει το «Μπαρμπαρός» το οποίο συνοδεύεται ήδη από δύο τουρκικές φρεγάτες, ενώ η τουρκική ναυτική παρουσία ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω. Πηγές του ΓΕΕΘΑ, ωστόσο, διαψεύδουν ότι υπήρξε επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, «καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια».