18 Οκτώβριος 2018, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2018, 13:18

Θαυμασμός Ζάεφ για Τσίπρα μετά την παραίτηση Κοτζιά

  • DPA: Επίσημα υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 οι Τσίπρας και Ζάεφ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Το θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών φέρεται να εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, στο τηλεφώνημα που του έκανε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Αυγή, η οποία αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συνομιλίας, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν προκλήσεις και δυσκολίες.

Ζάεφ: Η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις τους.

Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αναφέρει ακόμα ότι ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς που, παρά τις διαφορές τους, μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η παραπάνω φράση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ θεωρείται ότι «απαντά» στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αποδοχή της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας», υπογράμμισε και κάλεσε τα Σκόπια να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Αυγής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε σήμερα στην ΕΡΤ ότι ο πρωθυπουργός επικοινωνεί πολύ τακτικά με τον Ζόραν Ζάεφ. «Προφανώς ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δεν θα σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και οι δύο εργάζονται για τα Βαλκάνια του 21ου αιώνα», κατέληξε.