18 Οκτώβριος 2018, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2018, 08:01

Γερμανίδα έστειλε ταχυδρομικώς ελληνικά ψηφιδωτά στην πρεσβεία στο Βερολίνο!

  • Γερμανίδα έστειλε ταχυδρομικώς ελληνικά ψηφιδωτά στην πρεσβεία στο Βερολίνο!
    Τα τμήματα των ψηφιδωτών από τη Δήλο (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
  • Γερμανίδα έστειλε ταχυδρομικώς ελληνικά ψηφιδωτά στην πρεσβεία στο Βερολίνο!
    Το τμήμα από το ψηφιδωτό της Βιβλιοθήκης του Αδριανού (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Πριν από αρκετές ημέρες στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο έφτασε ένα δέμα από μια Γερμανίδα το οποίο είχε ασυνήθιστο περιεχόμενο: Η γυναίκα, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, παρέδωσε στην ελληνική διπλωματική Αρχή τρία τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων.

Κατά δήλωσή της τα δύο προέρχονται από τη Δήλο και το τρίτο από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα, και είχαν αποσπαστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Τα τρία τμήματα των ψηφιδωτών επαναπατρίστηκαν στις 10 Οκτωβρίου. Όπως διαπιστώθηκε, τα δύο που προέρχονται από τη Δήλο έχουν διάσταση 7x8 εκ. και μάλλον ήταν μέρος δαπέδου ελληνιστικής οικίας. Το ψηφιδωτό που βρισκόταν στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού έχει διάσταση 10x9 εκ. και προέρχεται από το δάπεδο του τετράκογχου οικοδομήματος που χρονολογείται στον 5ο αιώνα μ.Χ.

Τα τεχνουργήματα μετά την εξέτασή τους από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στην Εφορεία της Πόλης των Αθηνών στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται οι αρχαιολογικοί χώροι από τους οποίους αποσπάστηκαν.