17 Οκτώβριος 2018, 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2018, 17:09

Με αιχμές η παραίτηση Κοτζιά – Σκληρές δηλώσεις Τσίπρα

  • Με αιχμές η παραίτηση Κοτζιά – Σκληρές δηλώσεις Τσίπρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Με πόνο καρδιάς» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι ευχαριστεί ειλικρινώς τον Νίκο Κοτζιά «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Επίσης, είπε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι στο εξής δεν θα ανεχτεί «καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική απέναντι στα εθνικά ζητήματα».

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά», είπε και τον ευχαρίστησε «ειλικρινώς για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών. Δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη σημερινή του απόφαση ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς το εξωτερικό, το εσωτερικό ακόμη και προς την ίδια του την κυβέρνηση. «Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας, στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια», είπε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στην παραίτησή του με οξύ τόνο, δανειζόμενος μάλιστα στίχους του Διονύση Σαββόπουλου και του Ντίνου Χριστιανόπουλου: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και προς την πΓΔΜ: «Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος», ανέφερε διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει».

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τους κάλεσε δε, να προχωρήσουν γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. «Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», διαβεβαίωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.