17 Οκτώβριος 2018, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2018, 15:28

Αύξηση 450% στις συλλήψεις αλλοδαπών με πλαστά χαρτιά στο «Μακεδονία»

  • Έφτασαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία οι επιβάτες που αποκλείστηκαν την Τιμισοάρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Θεαματική αύξηση της τάξης του 450% υπήρξε το πρώτο οκτάμηνο του 2018 στις συλλήψεις που έγιναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και οι οποίες αφορούν αλλοδαπούς που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κυρίως προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης, το 2017 συνελήφθησαν 150 άτομα και τους πρώτους μήνες του 2018 πάνω από 850.

Την ίδια ώρα, οριακή είναι η κατάσταση στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.

«Πέρσι είχαμε 5.000 συλλήψεις αλλοδαπών και φέτος 11.000. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία μέρα του Σεπτεμβρίου αναγκαστήκαμε να βάλουμε 80 άτομα σε ένα κρατητήριο χωρητικότητας μόλις 12 ατόμων», τόνισε ο Θεόδωρος Τσαϊρίδης. Σε ό,τι έχει να κάνει με την παραβατικότητα όσων έχουν έγγραφα προσωρινής διαμονής, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει να παραμένουν σε κλειστά κέντρα κράτησης μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Στη Θεσσαλονίκη τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν αποσπαστεί στα νησιά για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει με το μεταναστευτικό, ενώ το από σύνολο των 5.500 αστυνομικών του νομού οι 450 απασχολούνται καθημερινά στη φύλαξη των αστυνομικών τμημάτων και σταθερών στόχων με αποτέλεσμα οι κενές οργανικές θέσεις να ανέρχονται σε 350. Ελλείψεις υπάρχουν και στην υλικοτεχνική υποδομή: τα περιπολικά έχουν ήδη γράψει 800.000 χλμ., η μία στις τρεις μοτοσικλέτες είναι ακινητοποιημένη λόγω ελλιπούς συντήρησης, ενώ τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τα μοιράζονται οι αστυνομικοί μεταξύ τους.