16 Οκτώβριος 2018, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2018, 20:44

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Συμβούλιο Επικρατείας

  • Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Συμβούλιο Επικρατείας
    H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά τη γνωστοποίηση της σημερινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία προήχθη στην ανωτάτη βαθμίδα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, δήλωσε τα εξής: «Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το ανώτατο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Προηγουμένως, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, πραγματοποίησε προαγωγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο.

Εκτός από την Αικ. Σακελλαροπούλου, που είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και θα παραμείνει στη θέση αυτή για μια τετραετία, προήχθησαν δυο σύμβουλοι Επικρατείας σε θέσεις αντιπροέδρων. Οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ είναι ο Δημήτρης Σκαλτούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος. Ακόμη, τρεις νέοι αντιπρόεδροι στον Άρειο Πάγο είναι ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης Ιωσήφ Τσαλαγανίδης που είχε παραληφθεί και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Γόνος δικαστικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη
Η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι γόνος δικαστικής οικογένειας. Ο αείμνηστος πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά. Η Αικ. Σακελλαροπούλου εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015. Έως σήμερα, υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ.

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο, τα μεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ. Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει Δίκαιο του Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Επίσης, έχει διατελέσει γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008). Ακόμη, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.