17 Οκτώβριος 2018, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2018, 09:22

Γιάννης Ιωαννίδης, ο καθηγητής που μπήκε στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ

  • Γιάννης Ιωαννίδης, ο καθηγητής που μπήκε στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ
    Ο Γιάννης Ιωαννίδης (φωτ.: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Ο καθηγητής ιατρικής, πρόληψης της υγείας, έρευνας υγείας και στατιστικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας Γιάννης Ιωαννίδης εκλέχθηκε τακτικό μέλος στην Τάξη της Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ (National Academy of Medicine, παλαιότερα γνωστή ως Institute of Medicine), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Εθνική Ακαδημία των ΗΠΑ διαθέτει τρεις τάξεις (Επιστημών, Ιατρικής, Μηχανικής) και περίπου 300 μέλη της -ανάμεσά τους περίπου 50 μέλη της Τάξης της Ιατρικής τον τελευταίο μισό αιώνα- έχουν πάρει το βραβείο Νόμπελ.

Είναι η πρώτη φορά που ως μέλος της Ακαδημίας Ιατρικής εκλέγεται κάποιος επιστήμονας, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολύ μεγάλο μέρος του επιστημονικού έργου του από την Ελλάδα.

Η εκλογή του Γ. Ιωαννίδη (μαζί με άλλα 84 νέα μέλη), σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, έγινε κυρίως σε αναγνώριση της διεθνώς πρωτοποριακής δουλειάς του πάνω στην μετα-έρευνα, δηλαδή στην έρευνα πάνω στις έρευνες άλλων επιστημόνων, και στη συνεχή προσπάθειά του να γίνει γενικότερα η επιστημονική έρευνα πιο αξιόπιστη και διαφανής. Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ διαθέτει πλέον 2.178 μέλη, εκ των οποίων τα 159 είναι διεθνή. Μαζί με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών και την Εθνική Ακαδημία Μηχανικής συναπαρτίζουν το τρίπτυχο των αμερικανικών ακαδημιών.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης αναγορεύτηκε επίσης «εταίρος Αϊνστάιν» (Einstein fellow) στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματοδότηση για να δημιουργηθεί ένα κέντρο αξιολόγησης της υγείας (METRIC-B) στο Βερολίνο κατά το πρότυπο του αντίστοιχου στο Στάνφορντ, το οποίο συνδιευθύνει ο ίδιος.

Ο Γ. Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος (1984) του Κολλεγίου Αθηνών, έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (1984), ενώ έχει τελειώσει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με στην κορυφαία βαθμίδα (1990). Ολοκλήρωσε την ιατρική εκπαίδευση στα αμερικανικά πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ταφτς (αργότερα έγινε καθηγητής επιδημιολογίας και στα δύο). Από το 1999 έως το 2010 διηύθυνε το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2010 διδάσκει στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας του έχει λάβει δεκάδες βραβεία και τιμητικούς τίτλους.