16 Οκτώβριος 2018, 14:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2018, 11:48

Υπόθεση Κασόγκι: Προμελετημένη δολοφονία ή ατύχημα κατά την ανάκριση;

  • Υπόθεση Κασόγκι: Προμελετημένη δολοφονία ή ατύχημα κατά την ανάκριση;
    Δημοσιογράφοι έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Συνολικά εννέα ώρες κράτησε η έρευνα Τούρκων ειδικών στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την εξαφάνιση του αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι. Οι τεχνικοί πήραν δείγματα από το χώμα στον κήπο του κτηρίου καθώς και από άλλα σημεία, όπως δήλωσε στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος. Σύμφωνα με το CNN και τους New York Times το Ριάντ, που έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση ερευνών, ετοιμάζεται να παραδεχθεί ότι ο δημοσιογράφος είναι νεκρός και ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα «μιας ανάκρισης που είχε άσχημη εξέλιξη».

Περίπου μία ώρα πριν από την άφιξη των Τούρκων ειδικών στο προξενείο μπήκε μια σαουδαραβική αντιπροσωπεία η οποία παρακολούθησε και τις έρευνες. Το NTV μετέδωσε ότι θα ερευνηθεί και η κατοικία του προξένου.

Η Ουάσινγκτον που παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την υπόθεση Κασόγκι έστειλε στο Ριάντ τον υπουργό Εξωτερικών για συναντήσεις με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Στη συνέχεια ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στην Τουρκία.

Οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγονται φωνές στα αραβικά. Από την άλλη, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχει κυκλοφορήσει η εκδοχή ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι, που πήγε στο προξενείο προκειμένου να πάρει την άδεια γάμου με την Τουρκάλα σύντροφό του, «έπεσε» πάνω σε δεκαπενταμελές εκτελεστικό απόσπασμα το οποίο μετά τη δολοφονία του τον διαμέλισε και πιθανόν έθαψε τα κομμάτια στον κήπο της προξενικής κατοικίας. Σε ό,τι αφορά το σενάριο της ανάκρισης, οι πηγές που επικαλείται το CNN υποστηρίζουν ότι επόμενο στάδιο ήταν η απαγωγή του δημοσιογράφου.

Η οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας από μια ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή εξαιτίας και των αντικρουόμενων πληροφοριών. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, και ειδικός στις νεκροψίες-νεκροτομές, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη προτού ο δημοσιογράφος μπει στο προξενείο. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο τότε καταρρίπτεται ο ισχυρισμός περί ατυχήματος.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει άγνωστο αν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση. Ενδεικτικό είναι ότι δημοσιογράφοι του CNN είδαν ένα συνεργείο καθαρισμού να μπαίνει στο προξενείο τη Δευτέρα, πριν δηλαδή από την άφιξη των Τούρκων ερευνητών.