16 Οκτώβριος 2018, 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2018, 09:13

Πέθανε ο Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft

  • Πέθανε ο Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft
    Ο Πολ Άλεν (φωτ.: el.wikipedia.org / Miles Harris)

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, σε ηλικία 65 ετών, ο δισεκατομμυριούχος Πολ Άλεν, παλιός συμμαθητής του Μπιλ Γκέιτς, με τον οποίο το 1975 ίδρυσαν την εταιρεία πληροφορικής Microsoft. Ο Πολ Άλεν έπασχε από καρκίνο και ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές της νόσου.

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε η εταιρεία Vulcan εκ μέρους της οικογένειάς του.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του ιδρυτή μας Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft», ανέφερε η Vulcan, την οποία δημιούργησε και της οποίας βασικός μέτοχος ήταν ο δισεκατομμυριούχος. Ο Άλεν «πέθανε τη Δευτέρα το απόγευμα» εξαιτίας των «επιπλοκών του λεμφώματος μη-Χότζκιν» από το οποίο έπασχε, στο Σιάτλ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Ο αδελφός μου ήταν αξιοπρόσεκτος άνθρωπος, από όλες τις απόψεις», ανέφερε η αδελφή του Τζόντι στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Vulcan.

Ο Πολ Άλεν είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι παρουσίασε υποτροπή στην ασθένεια, για την οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία μια πρώτη φορά το 2009, διαβεβαιώνοντας πως οι γιατροί του ήταν «αισιόδοξοι».


Οι Πολ Άλεν και Μπιλ Γκέιτς, το 1982 (φωτ.: Barry Wong / The Seattle Times)

Ο Άλεν αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, πριν ιδρύσει και γίνει πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Σιάτλ και διαχειρίζεται πόρους στους τομείς του πολιτισμού, των ακινήτων, των ΜΜΕ και του αθλητισμού. Η περιουσία του ανερχόταν το βράδυ της Δευτέρας σε 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο Πολ Άλεν ήταν μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της ομάδας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Seattle Seahawks. Ήταν επίσης γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, ειδικά στον τομέα της υγείας.


Ο Πολ Άλεν σε αγώνα των Seattle Seahawks (φωτ.: news.sky.com)

Παρότι έτεινε να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ο Άλεν έγραψε μια αυτοβιογραφία που κυκλοφόρησε το 2011. Στο βιβλίο περιέγραφε μεταξύ άλλων το πώς ο Γκέιτς, τον οποίο έπεισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να ιδρύσουν μια εταιρεία που θα παρήγαγε υπολογιστές και λογισμικό, είχε αποδυθεί σε μηχανορραφίες για να μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο του Άλεν στην Microsoft.