15 Οκτώβριος 2018, 22:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2018, 22:12

Η ρωσική Εκκλησία διακόπτει σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • Η ρωσική Εκκλησία διακόπτει σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο
    Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, που συνέρχεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας, εξέδωσε ανακοίνωση όσον αφορά την «επιβουλή» του Οικουμενικού Πατριαρχείου (σ.σ. την παρέμβαση για το ουκρανικό ζήτημα) στην κανονιστική επικράτεια της ρωσικής Εκκλησίας.

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από Εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς...».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως εφεξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, όπως και για τους πιστούς είναι αδύνατη η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής. Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής Εκκλησίας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ.Λ.