15 Οκτώβριος 2018, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2018, 17:55

Ο Χρήστος Δουλκερίδης, γιος Πόντιου μετανάστη, δήμαρχος σε περιφέρεια των Βρυξελλών

  • Χρήστος Δουλκερίδης: Δίνει τις μάχες του με δύο ταυτότητες
    (Φωτ.: Facebook / Christos Doulkeridis Laskaris)

«Ο πατέρας μου είναι Πόντιος στην καταγωγή. Η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα από την Τουρκία στις αρχές του περασμένου αιώνα και εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία. Ο πατέρας μου μετανάστευσε στο Βέλγιο για να δουλέψει στα ανθρακωρυχεία στο Λιμβούργο, στη φλαμανδική πλευρά στο βόρειο Βέλγιο. Έπαθε ατύχημα και ήρθε στις Βρυξέλλες για να βρει δουλειά. Δούλεψε οικοδόμος, ταξιτζής, παντοπώλης. Στο τέλος έκανε εμπόριο ελληνικών προϊόντων στις λαϊκές μαζί με τη μητέρα μου. Η μητέρα μου είναι Ροδίτισσα. Ήρθε στο Βέλγιο για να επισκεφθεί τον αδελφό της, αλλά από τη δεύτερη μέρα έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο. Γνώρισε τον πατέρα μου στις Βρυξέλλες, με προξενιό».

Με αυτά τα λόγια ο ίδιος ο Χρήστος Δουλκερίδης περιγράφει στο μπλογκ του τη ζωή του: Τη φτωχή συνοικία στην οποία έζησε μέχρι τα επτά, το δυάρι που δεν είχε λουτρό, την προσπάθεια των γονιών να εξασφαλίσουν ένα καλό μέλλον για τα παιδιά τους, τη δουλειά τους που σταματούσε μόνο για να πάνε διακοπές στη Σκύδρα, τα ποντιακά φαγητά που δεν τα είχε συνηθίσει, το μπλε του Αιγαίου.

Χθες ο Χρήστος Δουλκερίδης, πρώην υπουργός Οικισμού στην περιφερειακή κυβέρνηση των Βρυξελλών, εξελέγη πρώτος με τους Πράσινους στο Δήμο Ιξέλ (Ixelles). Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έγιναν στο Βέλγιο τα ποσοστά των Οικολόγων εκτοξεύτηκαν, αλλά η εντυπωσιακότερη άνοδος ήταν στον συγκεκριμένο δήμο στον οποίο βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με ποσοστό 33% ο Χρήστος Δουλκερίδης κατάφερε να κερδίσει το κεντροδεξιό MR (κόμμα του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ) το οποίο από τα μέσα του 19ου αιώνα κυριαρχούσε στο εκλογικό σώμα.


Η προεκλογική αφίσα για το Δήμο Ιξέλ

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων ο γιος των μεταναστών γίνεται ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει το δημαρχιακό αξίωμα στην περιφέρεια των Βρυξελλών. Μιλώντας στο ΑΠΕ-MΠΕ ο Χρήστος Δουλκερίδης σημείωσε ότι η άνοδος των Οικολόγων στο Βέλγιο «οφείλεται σε δύο παράγοντες: Στο γεγονός ότι με ιδεολογική συνέπεια παλεύουν κατά του μεγαλύτερου κινδύνου που απειλεί σήμερα την ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι μάχονται τον σκοταδισμό και την ακροδεξιά που απειλούν σήμερα την Ευρώπη».